Har ni gjort slut? Läkningsprocessen

Livsstil / Guider / Artikel

Har ni gjort slut?

Det är inte lätt att ta sig genom den krokiga mödosamma väg som finns framför en efter en relationsslut. Vägen till återhämtning är visserligen svår, men värd att ta.

Påminn dig själv ständigt om att när du väl är dig själv igen, är du både klokare, känner dig själv bättre och blir starkare på alla sätt. Det kan vara en bra idé att påminna dina vänner och din familj om vad du går genom så att de inte tycker att du är konstig eller att du inte längre bryr dig om dem på samma sätt.

 

 

1. CHOCK

Under de första dagarna kan du vänta dig att vara under chocktillstånd. Din kropp har en inbyggt mekanism som skyddar dig från kollaps. Den släpper endast då och då, och under den tiden beter du dig som en robott. Du kan ha svårt med dina dagliga rutiner under den här tiden, eftersom du inte fungerar som du skall. Det är viktigt att du omger dig med människor som känner dig väl och som bryr sig om dig under den här perioden.

2. FÖRNEKANDE

Din hjärna tar över igen. Detta kan ske inom några timmar eller några dagar. Om du har blivit dumpad, är det naturligt att du frågar dig själv om detta verkligen har hänt. Du kämpar med att acceptera det oundvikliga - och det är alltid lika tufft. Du tänker att han säkert har gjort ett misstag och att han snart kommer hem igen. Att han endast gjort ett misstag och att allt inte är förlorat. Detta kan trösta dig under en period, men det du egentligen gör är att du förnekar situations realitet. Även om verkligheten inte verkar vara din bästa vän just nu, måste du acceptera den. Om du fortsätter lura dig själv med att han snart kommer tillbaka till dig igen, gör du inget annat än förlänger smärtan och saktar ner din återhämntning

 

 

3. VREDE

Snart kan du inte längre förneka att han är borta. Förhoppningarna är borta och du känner endast vrede. Hur kunde han göra detta mot dig? Du tänker på detta så många gånger och tänker tillbaka på allting och kommer till slutsatsen att han måste vara ett monster. Du vill verkligen hänga ut honom, för vilket monster han egentligen är och detta är en naturlig reaktion. Detta bör dock inte leda till hämnd eller några vendettor som kan ha den effekten att du sätter ytterligare fällor för dig själv och som kan involvera fortsatt kontakt med honom, en sak som inte är bra för dig just nu.

4. VÄRDELÖSHET

Nästa naturliga steg är vanligtvis skam. Du vill helt enkelt inte att alla får reda på att er relation är slut och du oroar dig över vad andra människor tänker och kommer att säga om dig. Det finns ingen anledning till varför slutet på en relation skall få dig att känna dig som en förlorare, men du känner dig ändå som en idiot. Detta är en nedåtledande spiral som kan få dig att ifrågasätta din egenvärde. Du tor att du är ful, fet, dum, inte bra nog för honom, och att det var det som gjorde att han lämnade dig. En sådan syn på dig själv, en sådan nedvärdering, leder dig ingenstans och du har dessutom fel. Det var dina egenskaper som attraherade honom från början. Anledningen måste vara en annan. Det är bäst att du försöker förstå det som hände med er relation och acceptera slutet.

 

 

5. ACCEPTANS

Slutligen kommer du till en punkt då du acceptera att relationen är slut. Saker har förändrats och du börjar ett nytt kapitel i ditt liv. Slutligen accepterar du din smärta och din sorg och lär dig leva med dem. Acceptansen är den längsta och den smärtfullaste delen i den här processen. Men kom ihåg att acceptansen av slutet liksom acceptansen av sorgen är en mycket betydelsefull del i återhämntningen och detta betyder även att du är på väg att komma över honom.

6. REKONSTRUKTION

Bit för bit, håller dina sår att läkas. Visst är ärren där, men du lär dig handskas med dem och leva med dem. Du slutar fråga dig själv varför allt detta hände och du börjar i stället fundera över framtiden: hur den kommer att bli och vad som kan tänkas föra med sig. Du känner hur du får nytt hopp och nya önskningar inför framtiden. Du vill upptäcka nya saker. Livet känns bra igen och välkomnar dig i sina armar.

 

 

7. FÖRSTÅELSE OCH MEDLIDANDE

Inte embart den som blivit dumpad har det svårt. Att fatta ett beslut om att lämna någon är sällan ett lätt beslut att fatta. Det kräver både mod och beslutsamhet. Ingen vill verkligen såra någon annan, i synnerhet någon som man har älskat och som man fortfarande på sätt och vis älskar. Den som gjort slut, kan känna sig ledsen och en dålig människa. När han säger att han är ledsen, menar han verkligen det, och du borde inte avvisa hans ord - men inte heller borde du uppmuntra de här orden. Beslutet har fattats och det finns en anledning: ni kom ingenstans, er relation var destruktiv, ni hade kommunikationsproblem.. etc.

Kom även ihåg, att när man ibland har mycket respekt och kärlek för en annan person, så är det lättare att stanna än att lämna honom. Men detta skulle endast innebära en partners uppoffring för en annans bekvämlighet. Det kommer därför aldrig att fungera. Det skulle bli mer en överenskommelse mellan två människor än en relation, och det finns inga vinnare.

 

 

Det slutliga steget i läkningsprocessen är att finna förståelse och medlidande för deras ex. Under detta steg kan man stå ut med att se varandra socialt och bevara en normal kontakt.

Artikelns består av flera delar:

- De första reaktionerna

- Vad hände egentligen?

- Läkningsprocessen

Tack till SoFemnineUK