Kan ryggont vara emotionellt betingat?

Kultur / Psykologi & Samhälle

2020-08-13 Om du inte har ont i ryggen så känner du garanterat någon som har det. Ryggont är en av våra största folksjukdomar som drabbar unga som gamla. Ryggont på grund av en halkolycka kan knappast klassas som emotionellt betingad, eller kan den det?

Kan ryggont vara emotionellt betingat?

Våra känslor påverkar hur vi mår fysiskt

Att ha ont i ländryggen är ett gissel. Den som drabbas vill genast hitta en bra lösning på problemet. Värktabletter varvas med rullrörelser på en skumgummimadrass på golvet. Men hur ofta tänker vi på hur vi mår rent emotionellt när ryggvärken sätter in?

Det borde vi kanske göra för det finns studier som visar att personer med kronisk smärta och god familjesammanhållning upplever mindre smärta än de som inte har samma sociala stöd.

Det har, i japanska studier, visat sig att praktiskt socialt stöd från familj och vänner faktiskt kan reducera risken för att få ont i ryggen. Det här är viktigt både för gamla och unga. När det finns människor i vår närhet som ger oss stöd med allt från att lyfta något tungt till att tala om för oss att vi klarar det ökar chansen för att vi faktiskt klarar det.

Det är inte bara det att vi inte lyfter den där tunga påsen då vi inte borde det som minskar risken för att ländryggen hänger sig igen. Bara vetskapen om att stödet finns där kan bidra till att ryggont aldrig blir aktuellt!

Det blir värre om vi mår psykiskt dåligt

Även om vi inte kan göra mycket åt det faktum att ryggen gör ont på grund av en skada kan nivån på smärtan påverkas av hur vi mår rent psykiskt.

Psykisk stress kan leda till fysisk smärta. Det kan vara så enkelt att den oro du känner på grund av dina tankar gör att du spänner dig.

Spända muskler kan öka på smärta som kommer sig av ryggont. Det gör mer ont i kroppen för att du inte mår bra rent psykiskt. Och det handlar inte om mentala sjukdomar. Vanlig stress som de flesta kan uppleva kan alltså vara en anledning till att det gör så mycket mer ont i ryggen.

 

 

Ryggont kan alltså vara emotionellt betingat

Vi kan alltså se ett samband mellan ryggont och emotionell status. Det är en viktig lärdom och något som alla borde lära sig mer om. I och med att ont i ryggen är så vanligt är det ju klokt att inse hur värken kan minskas genom minskad stress och emotionellt välmående.

Du kan bevisligen må bättre i ryggen av att börja gå i terapi eller hitta andra vägar till psykiskt välmående. Även om du måste investera tid och pengar i detta arbete kan det löna sig i det långa loppet. Betänk hur lamslagande ryggont är.

Om du inte ens får ont kan du fungera precis som vanligt. Du slipper sjukskriva dig och du missar inte all den kvalitetstid som du ser fram emot med familj och vänner. Så gör din rygg en tjänst och börja fundera mer på din sociala tillvaro och din emotionella hälsa. Det här hänger ihop med din rygg och därmed också med din livskvalitet både idag och imorgon!