Vad ska du göra i sommar om flygen inte går?

Kan ryggont vara emotionellt betingat?

2021-03-09 Förra sommaren myntades begreppet Swemester och många insåg att det inte var möjligt att komma iväg på semestrar längre söderut.

När hösten och vintern kom började allt fler förstå att det heller inte blev Thailand för att tina knarriga knän runt nyår. Och nu kanske du funderar på vad du ska göra i sommar om pandemin fortsatt plågar Sverige och världen.

Här är några tips som kan hjälpa dig till en semester som faktiskt kan slå allt som du tidigare har upplevt då du rest iväg många mil från Sveriges gränser.

Semestra lokalt med elcykel

Cykelsemester är kul men kanske tänker du att det blir lite för jobbigt att cykla långt och då kan en riktigt bra elcykel bli lösningen. Det kan vara möjligt att hyra elcyklar men numera är det faktiskt inte så dyrt att köpa en egen. Den kan ju bli en tillgång under hela året då du vill ställa bilen men behöver ta dig fram lite snabbare.

Lokal semester är inte så dumt. Du är säkert väl insatt i hur det ser ut i naturen omkring dig och det är en god start. Närmsta naturreservat kan också ha fina vägar där det går att cykla fram. Ta med tält och övernatta ute i det fria med middag över öppen eld där det är tillåtet. Man måste inte åka långt för att det ska bli annorlunda och avkopplande.

Den här typen av cykelresa gör ju att du slipper allt krångel med Covid-tester som då du väljer att flyga till ett annat land i Europa. Dessutom behöver du inte känna oro för att någon i familjen skulle smittas då ni mest befinner er i naturen och lagar egen mat med medtaget gasolkök eller över öppen eld.

Upptäck norra Sverige

Norra Sverige är vidunderligt och om du bor längre söderut kan det vara dags att blicka norrut. Du tar dig dit med tåg, buss eller bil. Det kan också vara möjligt att flyga men det här beror lite på hur flygresor kommer att påverkas av pandemin i sommar. Det kan ju vara svårt att säga i förväg och då kan det vara säkrare att planera för egen bil eller kanske en bussresa.

I norra Sverige kan du gå på vandring och hitta naturliga platser som är rena rama smultronställen. Det går att ge sig ut på fiske och att bada i älvar som du annars bara läst om. Det finns gott om stugor att hyra och även hotell som gör det möjligt att bo på ett bekvämt och säkert sätt.

De fantastiska öarna

Glöm inte bort våra fantastiska öar Gotland och Öland. Till Öland kan du ta dig med bil, buss och kanske elcykel då det finns en bro över från fastlandet. Gotland når du med båt eller flyg. Gotlands natur är världsberömd och här kan du också planera in en cykelsemester med övernattningar i stugor, på hotell eller kanske i tält.

Visby är en mysig stad men det finns mycket mer än så att se på Gotland. Upptäck lokala studios och ateljéer där du kan se konst och köpa med dig lite hem. Vackra muggar från Gotland som förnöjer under resten av året kanske.

Bo hemma hos någon annan

Oavsett var i Sverige du bestämmer dig för att ha din Swemester så kan det vara spännande att bo hos andra istället för på hotell. Du kan hyra en bostad som görs i ordning för dig och dina medresenärer. Det blir som att bo hemma fast hos någon annan.

När du hyr en bostad på detta vis blir det mycket billigare. Dessutom kan ni få plats fler i samma bostad. Perfekt om ni är två familjer som vill åka bort tillsammans för att försöka göra något vettigt och kul i sommar.