En dag på stranden förbättrar hälsa och välbefinnande

Kultur / Psykologi & Samhälle

En dag på stranden har visat sig att ha ett antal hälsofördelar som skiljer sig från det allmänna rådet att fisk luft är generellt sett bra för hälsan.

En dag på stranden förbättrar hälsa och välbefinnande

2021-03-09 Forskning har kunnat visa att strandmiljön skapar förändringar i vår hjärna som gör oss lyckligare och mera avslappnade. Dessutom ökar våra energinivåer.

För det första börjar kroppen frigöra serotonin, ett hormon som förknippas med avkoppling och känslor av lycka och välbefinnande. Samtidigt minskar all stress, all ångest.

Alla naturljud på stranden, vågor, sand, miljön i sig, främjar också avkoppling.

Den fysiska ansträngningen av att gå på stranden, plus minskade stressnivåer, och en hälsosammare kemisk balans i kroppen hjälper oss att sova bättre.

En dag på stranden kan liknas vid meditation som skapar mer jämvikt och ökar vår kreativitet. En dag på stranden hjälper oss att rensa tankarna från vad som känns som en röra i huvudet på oss. När huvudet är fri från onödiga tankar och du är avslappnad kommer du att se hur du hittar rätt ord, rätt inspiration och rätt lösningar. Även kortisolnivåerna minskar drastisk. Kortisol begränsar våra kognitiva funktioner och det är därför bra att försöka ersätta detta flykt- eller kamphormon med andra välgörande hormoner.

Sedan får man ökade D-vitaminhalter i kroppen. 10 minuter på stranden ger oss mer än det D vitamin som vi behöver hela dagen. D-vitamin förbättrar också den allmänna mentala och fysiska hälsan.

Solen öppnar också upp hudens porer varför man får vackrare hy under sommaren. Även halvsaltet kan ha sina rengörande effekter. Man blir avgiftad. Havsvattnet kan döda svamp och bakterier. Jod i vattnet kan dessutom förbättra immunförsvaret.

En dag på stranden förbättrar hälsa och välbefinnande

Man kan också nämna hur sanden interagerar med dina fötter med. Sanden med sina exfolierande effekter tar bort döda hudceller och dina fötter blir mjuka och släta.

Man tror också att luftkvaliteten är bättre på stranden. Luften laddas med negativa joner något som gör att syreabsorptionen i lungorna ökar. Detta kan vara bra för dig som lider av astma och KOL eller som har drabbats av andra lungsjukdomar.

Källa:
Why Science Supports a Beach Day for Brain and Mental Health Benefits