AI rekonstruerar vad du än ser med hjärnskanner

KATEGORIER: Vetenskap / AI & robotik

Forskare fortsätter förbättra AI-teknik vars syfte är att avläsa bilder direkt från en persons hjärna.

12 år från nu kommer människan att slås samman med artificiell intelligens

2018-03-06 Algoritmer kan rekonstruera den ursprungliga bilden en person tittar på, samtidigt som hjärnan avläses med fMRI-skanner tack vare artificiell intelligens och algoritmer.

Även om resultaten ännu inte är perfekta, är de ändå rätt så bra och en indikation av vad som kan bli möjligt i framtiden.  

Guohua Shen vid Japans avancerade telekommunikationsforskningsinstitut och hans kollegor experimenterade med tre typer av bilder: "naturliga" bilder av saker som fladdermöss, snöskoter och glasmålningar, konstgjorda former som kvadrater och plustecken och alfabetiska bokstäver.

Formerna och bokstäverna kunde identifieras, men rekonstruktionerna av de naturliga bilderna tenderade att vara suddiga och svåra att analysera. Allteftersom AI avancerar kan den snart låta datorer veta vad vi tänker på.

"Dessa avkodningsmetoder kan användas för interaktion mellan människor och datorer i framtiden", säger Haiguang Wen på Purdue University i Indiana, USA. "Det är spännande att kunna veta vad en person drömmer eller tänker på bara genom att analysera hjärnans signaler."De flesta neurala nätverk av detta slag går genom två steg: först avkodar de data från din hjärn-skanning i några specifika funktioner som algoritmen kan förstå, och därefter rekonstruerar eller identifierar de den bild som dessa funktioner representerar. För att kunna göra detta utbildas nätverket på en förmonterad uppsättning bilder, ibland med över en miljon bilder.

Shens system gör samma jobb med bara ett steg. Det översätter hjärnaktivitet mätt av fMRI-maskinen direkt till en rekonstruktion av den bild som man tittar på.

Denna algoritm har tränats på fMRI-skanningar från försökspersoner i en annan studie som tittade på cirka 6000 bilder. Googles bildigenkänningssystem har som jämförelse tränats på cirka 300 miljoner bilder. Att få tillgång till så pass många fMRI-skanningar kommer att vara svårt och dyrt, men värt det, i och med det kan leda till stora framsteg, hävdar forskare.

Referens: bioRxiv, DOI: 10.1101 / 272518 

Källa: New Scientist