Facebooks AI-algoritmer har försökt sig på modedesign

KATEGORIER: Vetenskap / AI & robotik / Mode

Facebookforskare har använt intelligenta algoritmer för att designa cirka tusen plagg såsom klänningar, jumpers, tröjor, och mer. De är däremot varken originella eller snygga.

Facebooks AI-algoritmer har försökt sig på modedesign

2018-04-13 Facebook forskare har använt intelligenta algoritmer för att designa cirka tusen plagg såsom klänningar, jumpers, tröjor, och mer.

De resulterande mönstren, som publicerades på arxiv, är kanske inte de mest lyckade, men forskarna hoppas att datordesignade kläder kan inspirera levande mänskliga modedesigners.

Forskarna använder så kallade generellt adversariala nätverk (GAN). Två neurala nätverk, som har tränats på cirka 4000 modebilder, jobbar tillsammans. Ett nätverk kommer upp med idéerna. Det andra gör en bedömning. Ett tredje nätverk som kallas StyleGAN begränsar mönstren till bärbara former.Problemet återstod däremot att dessa nätverk helt saknade originalitet och därmed byggde forskarna ytterligare en algoritm med en störande funktion som förvirrar nätverken och som får de att avvika från normen.

Facebooks AI-algoritmer har försökt sig på modedesign

Resultatet blev bland annat en klänning med ett hål och ett par byxor med två extra ben.

Facebook är inte det enda företaget som vill designa modekläder. I somras försökte även Amazon använda artificiell intelligens för att producera enkla design som grundades på en speciell modestil.

I framtiden tror AI-forskarna att algoritmer skulle kunna användas för att skapa kundanpassat mode som grundas på tidigare stilpreferenser och tidigare inköp.

Källor:

New Scientist, Need a new look? Facebook’s AI fashion designer has some ideas

IFLScience, Facebook Has Developed An Artificially Intelligent Fashion Designer (And It's Bad)