Teknik, AI & robotik

KATEGORIER: Vetenskap / AI & robotik

Före detta Google chef varnar att AI-forskare håller på att skapa gudliknande maskiner

Tesla bygger en AI humanoid robot som heter Optimus, säger Elon Musk

2021-10-23 En teknisk singularitet som vill utplåna mänskligheten är möjligt på grund av maskinernas snabba inlärningsförmåga.

Mo Gawdat tror att artificiell intelligens utgör ett stort hot för mänskligheten. Under sin tid på Google jobbade Gawdat som chef på Googles hemliga forsknings- och utvecklingslabb, Google X (som bytt namn till ”moonshot”).

Nu varnar han om att utvecklingen av generell artificiell intelligens kommer att leda till katastrofala konsekvenser för mänskligheten.

I en intervju med tidningen ”The Times” berättade han hur insikten om en framtida AI-apokalyps uppenbara sig.

Han hävdade att artificiell allmän intelligens (AGI) som är en allsmäktig, smart AI är oundviklig och kommer att hota mänsklighetens framtid på grund av utvecklingen av gudliknande maskiner. Denna AI kan leda världen in i en apokalyps.

AI kan nå så kallad teknisk singularitet, enligt Gawdat, den höjd i den tekniska utvecklingen då människorna förlorar kontrollen över dess utveckling och situationen är irreversibel. Denna AI kan bestämma sig att utplåna mänskligheten.

I filmen ”The Terminator” hade AI-systemet Skynet störtat människorna som herrar och fört ett dödligt krig med målet att utplåna alla människor från jordens yta. I Matrix-triologin hade intelligenta maskiner förslavat människorna i en datasimulering.

Gawdat blev medveten om denna skrämmande möjlighet, när han jobbade på Google X med uppbyggnad av robotarmar. Det tog tid innan robotarmarna kunde lära sig att hitta och ta tag i en liten boll. Men när robotarmarna tog tag i bollen kändes som om robotarmen visade vad den var kapabel att göra.

Det kusliga var att varenda robotarm kunde replikera manövern och inom loppet av två dagar kunde armarna ta tag i precis allting.

Han tyckte att det var skrämmande att maskiner lärde sig snabbt att göra saker. Det kan ta två år för ett mänskligt barn att lära sig någonting men för en maskin tar det bara någon vecka. Även på grundläggande intelligensnivå är maskiner mycket snabba på att lära sig saker.

”Verkligheten är att vi skapar Gud.” tillade han.

Elon Musk har i det förflutna många gånger varnat mänskligheten om farorna med AI. Han verkar också tro att AI kan bli smartare än de smartaste människorna och att gränserna mellan mänsklig intelligens och maskinintelligens kommer att bli allt suddigare.

 

Källor:

FORMER GOOGLE EXEC WARNS THAT AI RESEARCHERS ARE “CREATING GOD”, Futurism.com

Google's former executive sends doomsday warning as researchers are 'creating God', Express UK