Forskare bevisar att det finns vatten under månens mark

KATEGORIER: Vetenskap / Universum

Existens av vatten på månen underlättar den framtida koloniseringen som kommer att äga rum under de närmaste årtiondena, hävdar forskare. 

Forskare bevisar att det finns vatten under månens mark

2018-06-15 Japanska forskare har upptäckt ett mineral vid namn moganit i en månmeteorit som hittades i ett ökenområde i nordvästra Afrika.

Moganit är ett mineral som endast kan bildas om vatten finns närvarande. Detta skulle innebära att det finns vatten på månen.

”Moganit är en kristall som består av kiseldioxid och liknar kvarts. Den bildas på jorden när alkaliskt vatten som innehåller silikondioxid avdunstas under höga tryckförhållanden” hävdar forskaren Masahiro Kayama från Tohoku universiteten, Japan.

”Förekomsten av moganit innebär att det finns vattenaktivitet på månen”, säger han också.

Kayama m.fl. analyserade 13 månmeteoriter med hjälp av sofistikerade metoder för att komma fram till mineralernas kemiska sammansättning och struktur.

moganit


Moganit hittades endast i ett av de 13 proverna, något som bekräftade för forskarna att kristallen inte hade bildats i den afrikanska öknen. Hade moganit bildats på jorden hade den funnits i samtliga prover, menar Kayama.

En del av moganiten hade förändrats i högtrycksilikondioxidmineralerna stishovit och koesit som troligen bildades genom kraftiga slagkollisioner på månen.

Detta är första gången moganit har hittats i månstenar. Forskarna hävdar att meteoriterna troligen kom från ett mån-område vid namn Procellarum Terrane. Moganiten bildades tack vare vattenavdunstning i starkt solljus. Enligt Kayama kan kristaller av is befinna sig under månytan.

Olika rymduppdrag de senaste åren har visat att det finns is vid månpolerna. Man har däremot inte kunnat bevisa förrän nu att det också finns vatten i månens mark vid vissa breddgrader.Kayama m.fl. uppskattar att vattenackumulationen i månens mark är cirka 0,6 viktprocent. Har forskarna rätt, kommer man i framtiden att lättare få tillgång till resursen i samband med koloniseringen av månen som enligt forskarna kommer att äga rum under de närmaste årtiondena. Vatten kan göra mänsklig bosättning och infrastruktur lättare samt stödja en rad olika industrier.

Japans rymdforskningsbyrå, överväger två framtida uppdrag inom de närmaste tio åren. Båda handlar om sökande och analys av vatten på månen.

Dessutom vill Kayama och medarbetare studera vatten från solvind och vulkanutbrott i månmanteln.

”Solvindvatten kan ge en inblick i solaktivitetens historia, medan vulkanvatten förser oss med information om månutveckling tillsammans med vatten.” säger Kayama.


Källa

Long suspected theory about the Moon holds water, Tohoku Universiteten, 2018-06-13

Journalreferens

Discovery of moganite in a lunar meteorite as a trace of H2O ice in the Moon's regolith, av Masahiro Kayama, Naotaka Tomioka, Eiji Ohtani, Yusuke Seto, Hiroshi Nagaoka, Jens Götze, Akira Miyake, Shin Ozawa, Toshimori Sekine, Masaaki Miyahara, Kazushige Tomeoka, Megumi Matsumoto, Naoki Shoda, Naohisa Hirao, Takamichi Kobayashi

Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aar4378