Implantat kan avkoda vad du hör

KATEGORIER: Vetenskap / AI & robotik

Enheterna skulle kunna lyssna på människors inre tal och hjälpa patienter som inte kan prata att kommunicera med sina familjer.

Implantat kan avkoda vad du hör

2019-02-04 En enhet som kan känna igen vilka ord människor hör och reproducera dem med en artificiell röst kan hjälpa forskare att läsa tankar hos människor som inte kan tala.

Tekniken använde tillfälliga elektroder i hjärnan som används för övervakning av patienter före en operation, men målsättningen är att utveckla permanenta implantat.

Hittills har liknande tillvägagångssätt endast kunna avkoda enkla ord som folk lyssnade på. Men forskarna hoppas att man med tiden och fortsatt forskning kommer att kunna förstå tal som man tänker men som man inte uttrycker.

Lyckas man, kommer man att kunna hjälpa de människor som inte kan tala på grund av exempelvis förlamning efter stroke.För tillfället kan personer som med sådana tillstånd framkalla datortal genom att använda ett headset som placerar elektroder på utsidan av huvudet. Elektroderna upptäcker hjärnaktivitet dom låter användarna välja bokstäver på ett skärm, men processen är mycket långsam.

”Vi vill låta folk prata med sina familjer igen” hävdar Nima Mesgarani vid Columbia Universiteten, Zuckerman Institutet i New York. 

Mesgaranis team försöker använda elektroder som ansluts direkt till hjärnan. Detta är riskabelt och därför utnyttjade de det faktum att personer som behöver kirurgi för epilepsi ofta har elektroder placerade i eller på ytan av hjärnan för att ta reda på var någonstans deras anfall kommer ifrån.

De bad fem personer som har någon typ av ovanstående elektroder installerade att lyssna på inspelningar av olika meningar. Den resulterande hjärnaktiviteten använder för att träna den artificiella intelligensen i programvaran för att känna igen tal.

Sedan fick patienterna lyssna på 40 tal, från noll till tio. Den artificiella intelligensen försökte avkoda vad de hade hört och de reproducerade orden. Den artificiella intelligensen fick rätt på talen i tre fjärdedelar av fallen.

Andra forskare utvecklar sätt för att läsa människors tankar när de ligger i stora fMRI-hjärnskanner. De har lyckats avkoda enkla begrepp eller något som man tittar på. Sådan utrustning är däremot mycket opraktisk och tar upp ett helt rum.

Källa:

Towards reconstructing intelligible speech from the human auditory cortex, Nature