Ketodieten kan stoppa migrän genom att ändra hjärnans bränsle

Vetenskap / Medicin

Den ketogena dieten har visat sig minska migränfrekvensen till hälften hos 75% av studiedeltagarna.

Ketodieten kan stoppa migrän genom att ändra hjärnans bränsle

2019-08-19 Ät en lågkolhydratkost och du kan förhindra migrän i och med du ändrar hjärnans bränsle.

Den ketogena dieten är en lågkolhydratdiet som gör att kroppen förbränner fett för energi istället för kolhydrater. Många människor minskar därmed i vikt medan andra får en lindring av neurologiska tillstånd som epilepsi och schizofreni.

Den italienska forskaren Cherubino Di Lorenzo lyckas bevisa att en ketogen diet var effektivare jämfört med migränförebyggande mediciner genom att dela upp deltagare i två grupper, där ena gruppen åt en ketogen diet med mycket låg kolhydrathalt mellan den andra grupper inte år en ketogen diet.

Cirka 74 procent av deltagarna hade minst hälften så många migränpåverkade dagar tack vare en ketogen diet.

Som jämförelse har de bästa migränförebyggande läkemedlen som finns tillgängliga, kända som CGRP-monoklonala antikroppar, minskat migränpåverkade dagar till hälften för cirka 30 till 48 % av användarna.

Resultaten är övertygande, men fler studier krävs. Många migränbehandlingar fungerar bra inledningsvis men slutar så småningom göra det.

Di Lorenzo tror att när kroppen tvingas bränna fett snarare än kolhydrater förhindras migrän. I djurstudier I djurstudier dämpar ketonkroppar hjärninflammation och stoppar spridningen av elektriska vågor förknippade med migrän, säger han. Även insulin som produceras när man äter kolhydrater tror man spelar roll i migrän.

Di Lorenzos studie har gjorts på överviktiga människor. Han planerar nu att testa om dieten förhindrar migrän hos människor med normal vikt.


Journalreferens: Nutrients , DOI: 10.3390 / nu11081742