Dvärgplaneten Eris

/ Solsystemet / Solen och planeterna / Dvärgplaneter

Eris

Eris är en dvärgplanet i vårt solsystem. Eris var en av de första tre objekt som klassificerats som en dvärgplanet, tillsammans med Pluto och Ceres. Eris sågs först i januari 2005.

Eris är en stor sfär av is och sten och liknar Pluto. Eris kretsar kring solen på kanten av solsystemet. Eris har en diameter av cirka 2500 km. Helt säker över storleken är man inte eftersom det är svårt att se den här dvärgplaneten med världens största teleskop.

Eris är en stor sfär av is och sten som liknar Pluto. Det kretsar kring solen på kanten av solsystemet. Diametern av Eris är cirka 2.500 km (1,553 miles). Vi är inte säkra på den exakta storlek eftersom det är så långt borta och mycket svårt att se, även med världens största teleskop. Om det verkligen är 2.500 km över då det är lite större än Pluto, som har en diameter på 2.390 km (1,490 miles).

Vissa astronomer kallade Eris ”den tionde planeten” när den först upptäcktes. Efter mycket diskussion beslöt astronomerna att skapa en ny kategori för planeter som Eris: de skulle kallas för dvärgplaneter’.

Eris upptäcktes av Michael Brown, Chad Trujillo och David Rabinowitz. När den först upptäcktes var det tillfälliga namnet ”2003 UB 313”. Astronomer har även kallat den här dvärgplaneten för Xena. Eris har en måne som heter Dysnomia. Innan månens officiella namn offentliggördes hade även den här månen ett smeknamn. Den hette Gabrielle.

Eris bana runt solen är udda. Banan är inte en cirkel, och därför kommer Eris närmare och längre bort från solen. Det tar 557 år för Eris att göra ett varv runt solen. Eris bana lutar också och rör sig inte i samma plan som de andra planeterna.

Källa: Eris

2012-03-15