Dvärgplaneten Haumea

/ Solsystemet / Solen och planeterna / Dvärgplaneter

Haumea

Ett av de märkligaste föremålen i det yttre solsystemet klassificerades som en dvärgplanet och fick namnet Haumea. Haumea är den femte dvärgplaneten efter Pluto, Ceres, Eris och Makemake.

Humea har en ovanlig avlång slät form. Haumra är längre än Pluto i ena riktningen, lika stor som Pluto i en annan riktning och mycket mindre än Pluto i ytterligare i en tredje riktning. Haumeas bana tar planeten mycket närmare solen är Pluto.

Troligen har Haumea intressanta kratrar och andra egenskaper som för närvarande är okända.

Haumea upptäcktes år 2003 och fick den tillfälliga beteckningen ”2003 EL61”. Sedan döptes planeten om till Haumea. Haumea är en gudinna i på Hawaii. Två små månar kretsar runt planeten, upptäckte man år 2005. Månarna blev döpta till Haiika och Namaka efter gudinnans döttrar.

Det tar 285 år för Haumea att göra ett varv runt solen. Dess elliptiska form beror på att den snurrar snabbt. Som längst är Haumea 1960 km lång. Längs dess kortaste axel är Haumea 996 km bred. En dag på Haumea är mindre än 4 timmar, eftersom planeten snurrar snabbt. Detta indikerar vanligtvist att planeten är gjord mestadels av berg.

Astronomerna tror att Haumea kolliderade med ett annat stort föremål för länge sedan. En sådan kollision kan förklara Haumeas konstiga form och varför den snurrar så snabbt. Den stora kollisionen kan ha slagit bort det mesta av Haumeas lätta is och det som är kvar är tyngre sten. Haumeas månar kan vara överbliven material efter kollisionen.

Källor:

Nasa

Haumea, 2008 av Randy Russell