Dvärgplaneten Makemake
/ Solsystemet / Solen och planeterna / Dvärgplaneter
Makemake är en dvärgplanet i solsystemet som upptäcktes i mars 2005 av en grupp astronomer ledda av Mike Brown. Makemake blev officiellt en dvärgplanet i juli 2008.
Före Makemake fanns det andra tre dvärgplaneter: Pluto, Ceres och Eris. Makemake är ett stort objekt i Kuiperbältet. Makemake är en isig värld som kretsar runt solen på utkanten av vårt solsystem. Pluto och Eris befinner sig också i Kuiperbältet. Eftersom planeten befinner sig så långt borta, tar det 310 år för Makemake för att göra ett varv runt solen.
Makemake befinner sig ännu längre bort från solen än Pluto.
Makemake blev uppkallad efter en gud hos Rapa Nui folket på Påskön. Makemake är fertilitetens gud och människoskaparen i mytologin. Makemake upptäcktes straxt efter påsken år 2005. Makemake ska uttalas "maki maki".
På bilden ovan kan man se de största objekten i Kuiperbälter och deras relativa storlek i jämförelse med jordens.
Makemake är mindre än både Pluto och Eris. Dess diameter är mellan 1300 och 1900 km. Den är ungefär 1/3 av Plutos storlek. Astronomer har inte kunnat hitta några månar ännu. Detta är konstigt med tanke på att flera andra stora objekt i Kuiperbältet har en eller flera månar.
På Makemake är det mycket kallt. Temperaturen är cirka -240 grader Celsius. Makemake kan vara täckt med is. Planetens yta är ljus på grund av istäcket. Men färgen är också lite röd, något som man kanske inte riktigt hade förväntat sig.
På bilden till höger kan man se plutoidernas banor runt solen: Makemake, Eris och Pluto. Bildkälla
Makemake kan ha en atmosfär, åtminstone vid någon tidpunkt. När denna dvärgplanet befinner sig närmast solen i sin ban, värmer solen den upp lite. När Makemake är långt borta från solen, bör det bli mycket kallare. Då kan gaserna frysa och falla till mark som snö. Samma sak kan hända på Pluto också. Forskarna spekulerar, men de är inte helt säkra att det är så.
Makemake, Pluto och Eris (men inte Ceres), anses också vara plutoider. Plutoider är dvärgplaneter som liksom Pluto kretsar runt solen bortom planeten Neptunus.
2012-03-15