Mindre spill och mer näring: Koka och äta potatis med skalet på

Hälsa Mat och hälsa

Bild: Depositphotos.com

2024-06-30 Att skala potatis är en av de där hushållssysslorna som de flesta av oss ogärna tar oss an. Det är tidskrävande, monotont och kan ofta leda till en hel del potatisskal utspridda över köksbänken. Men tänk om det fanns ett sätt att slippa denna tråkiga uppgift helt och hållet?

Det finns det faktiskt! Genom att koka potatisen med skalet på sparar du inte bara tid och energi, utan du bevarar även en mängd nyttiga vitaminer och fibrer som annars går förlorade.

Här är några övertygande anledningar till att börja koka och äta potatis med skalet på för en hälsosammare och en mera hållbar livsstil.

1. Bevarar näringsämnen

Potatis är rik på vitaminer och mineraler, men en stor del av dessa sitter precis under skalet. Genom att skala potatisen förlorar du en betydande mängd av dessa viktiga ämnen. Vitamin C, B6 och kalium är exempel på näringsämnen som finns i högre koncentration nära skalet. När du kokar potatisen med skalet på, skyddar du dessa vitaminer och mineraler från att läcka ut i kokvattnet, vilket gör att du får i dig mer av potatisens näringsinnehåll.

2. Fibrer för bättre matsmältning

Potatisskal är en utmärkt källa till kostfibrer, som är avgörande för en god matsmältning. Fibrer hjälper till att hålla matsmältningssystemet i balans, förebygger förstoppning och kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna. Genom att äta potatis med skalet på, ökar du ditt fiberintag och främjar en hälsosammare tarmflora.

3. Antioxidanter för ett starkare immunförsvar

Skalet på potatis innehåller antioxidanter, såsom flavonoider och fenoler, som hjälper till att skydda kroppen mot fria radikaler. Dessa antioxidanter bidrar till att stärka immunförsvaret och kan minska risken för kroniska sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Genom att koka potatisen med skalet på, säkerställer du att du får i dig dessa värdefulla antioxidanter.

4. Mindre matspill

Att koka potatis med skalet på är också ett hållbart val. Genom att använda hela potatisen minskar du mängden matavfall, vilket är bra för miljön. Dessutom sparar du tid i köket eftersom du slipper skala potatisen innan tillagning.

5. Bättre smak och textur

Många tycker att potatis med skalet på har en rikare smak och en mer intressant textur. Skalet ger ett lätt tuggmotstånd och kan bidra med en nötaktig smak som många uppskattar. Detta kan förhöja din matupplevelse och göra rätten mer tillfredsställande.

Tips för att koka potatis med skalet på

För bästa resultat när du kokar potatis med skalet på, välj ekologisk potatis för att undvika bekämpningsmedel och andra kemikalier. Tvätta potatisen noggrant för att avlägsna jord och smuts innan tillagning. Små och medelstora potatisar passar bäst för kokning med skalet på, eftersom de tenderar att ha en jämnare konsistens och bättre smak.

Tänk dessutom på att potatis helst skall förvaras kallt och mörkt. Ser man missfärgningar på potatisen kan det vara farligt och därför är det bästa att skära bort de grönfärgade eller gråa bitarna eller kasta hela potatisen för att helt avlägsna risken för förgiftning.

Gör chips av skalet

Tidningen Land förklarar hur du kan göra potatischips av skalen som du sparar från dina skalade potatis. Du blötlägger skalen i en timme för att sedan torka bort allt vatten, blanda i olivolja och salt och sedan bakar på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader.