Otroliga hälsofördelar med kryddnejlika. Skall egentligen ätas året runt

Hälsa / Mat och hälsa

Skyddar mot och hjälper behandla bland annat magsår, leversjukdom och cancer.  

Otroliga hälsofördelar med kryddnejlika. Skall egentligen ätas året runt

2022-12-29 Julen är visserligen över och oftast begränsar man kryddnejlikans förtäring en gång om året, tack vare den traditionella glöggen och de goda pepparkakorna.

Kryddnejlikan har dock en rad imponerande hälsofördelar och kan användas i matlagningen året runt.Kryddnejlikan kommer egentligen från Kina och spreds så småningom till Asien och Europa.

I andra kök används den för att ge olika maträtter en djup smak. De används i curryrätter, i olika såser som Worcestershiresåsen, och i olika bakverk.

Du kan även göra te av malen kryddnejlika.

Antiinflammatorisk funktion

Bland flera typer av antiinflammatoriska ämnen är eugenol viktigast i kryddnejlikan. Lyckas man hålla inflammationen nere i kroppen, minskar man dessutom risken för artrit.Antioxidanter

Eugenol är dessutom en antioxidant som renar kroppen från fria radikaler.

Kryddnejlika innehåller dessutom bland annat betakaroten, som fungerar som antioxidant. Karotenpigment omvandlas till A vitaminet som är så bra för ögonens hälsa.

Förebygger och behandlar olika sjukdomar

Antioxidanter är viktiga i kroppen, eftersom de renar kroppen från slaggprodukter och således förebyggs risken för att utveckla hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

En studie har visat att koncentrerad kryddnejlikaolja kan döda cancerceller.  Enligt en annan kan eugenol hjälpa till när man behandlar livmodercancer.

Antioxidanter mangan i kryddnejlika hjälper enzymer reparera ben och producera hormoner.Skyddar mot magsår

Det har visat sig att kryddnejlikan får magslemhinnan att tjockna. Förutom detta kan eventuella magsår läka.

Skyddar och förbättrar leverhälsan

Eugenol som diskuterats ovan främjar dessutom leverfunktionen rent allmänt. Kryddnejlika kan hjälpa de människor som lider av olika leversjukdomar också såsom levercirros liksom fettleversjukdom.

Sänkt blodsocker

Kryddnejlikan kan även hjälpa dig att minska blodsockernivåerna

Risker

Det är viktigt att du pratar med en läkare om hur du tänker används nejlika i medicinskt syfte. För mycket kryddnejlika kan exempelvis sänka blodsockernivåerna för mycket. Det är därför aldrig bra att överdosera.

Använd i stället kryddnejlika i olika slags maträtter, bakverk, eller i kaffe och te. 

Källor:

Health Benefits of Cloves - WebMD

8 Surprising Health Benefits of Cloves - Healthline