Konkurrens leder till snabbare viktminskning

Hälsa / Viktminskning / Artikel

Konkurrens leder till snabbare viktminskning

Kan man bli ”smittad” av bantande personer? Enligt en ny studie som publicerades i tidskriften Obesity, har man större chans att minska i vikt om man gör det tillsammans med andra. En konkurrenssituation uppstår och då minskar man snabbt ner i vikt. 

Enligt forskarna vid Miriam sjukhuset för viktkontroll och diabetes forskning, och Warren Alpert Medicinska högskola vid Brown Universitetet, uppnådde inte bara gruppmedlemmarna bättre och liknande resultat med bantningen.

Deltagarna som uppgav att deras lagkamrater spelade en stor roll i deras viktminskning förlorade faktiskt mest vikt. ”Vi vet redan att fetma kan smitta av sig på grund av det sociala sammanhanget, men nu vet vi också att sociala närverk spelar en viktig roll i viktminskningen också, i synnerhet i situationer då ett antal medlemar befinner sig i en viktminskningstävlingssituation” säger Tricia Leahey, verksam vid Miriam Hospital. I studien visade det sig att lagkamrater påverkade varandra genom att skapa ansvar, förväntningar, men också genom uppmuntran och stöd.


Detta betyder enligt forskarna att problemet med svårigheter att gå ner i vikt kan i princip botas om personer som vill banta går med i olika grupper på internet så att de kan tävla mot, samarbeta med, stödja och uppmuntra varandra.

Källa: Sciencedaily