Varför förblir vissa människor smala?
Hälsa / Viktminskning / Artikel
De flesta studier om bantning och viktminskning görs på överviktiga människor. Inte många studier görs på de människor som inte kan gå upp i vikt. I en värld i vilken man ständigt blir varnad om att människor blir allt fetare, lyckas en del människor bevara sin vikt.
BBC2 gör ett ovanligt experiment som går ut på att, 10 människor, spenderar 4 veckor i en lägenhet, där de inte gör så mycket annat än äter. Varje person får i uppdrag att äta 5000 kalorier/dag. Alla personer har något gemensamt: de är alla smala och de kan äta precis vad de vill utan att de någonsin går upp i vikt. Målet är att se hur deras kroppar reagerar på det höga kaloriintaget och brist på motion.
Resultaten var chockerande. En del av deltagarna gick upp lite, medan andras ämnesomsättning i stället ökade utan att de ökade i vikt i något större utsträckning. En av deltagarna hade större muskelmassa i stället för mer fet på kroppen när experimentet var slut. Ämnesomsättningens hastighet ökade med hela 30% för att kunna bränna all mat. Efter experimentet, gick deltagarna ner naturligt, utan att behöva anstränga sig. Två av deltagarna kunde inte heller äta hela maten utan började kräkas så fort de fick i sig mer mat än sina kroppar behövde.
Viktminskning handlar därmed inte bara om hur mycket man äter och hur mycket man motionerar. Genetik, ämnesomsättning och psykologisk betingelse spelar också stor roll. Man har också funnit att våra kroppar har en "normal vikt" inställning och att, när vi passerar den gränsen, inte kan gå upp mer. Ämnesomsättning och andra funktioner i kroppen aktiveras, för att vi ska kunna behålla kroppens naturliga vikt.