Bantning: Gå dig smal!

Hälsa / Viktminskning /

Gå dig smal!

Det mest naturliga för oss är att gå. Vi förbränner fett samtidigt som vi sätter kroppens muskler i rörelse. Vi stärker skelettet utan att belasta det på ett felaktigt sätt. Vi mår bättre och blir piggare.

I dagens samhälle tar vi hellre bussen eller kör dit vi skall, även om det rör dig om mycket korta sträckor.

Men vi kan medvetet ändra detta, genom att helst varje morgon gå i sin naturliga takt i ca 30 minuter. Att ta en promenad varje morgon, helst innan frukosten, har visat sig ha bättre effekter för hälsan än om man går på kvällen. Dessutom blir man så pigg om man motionerar på kvällen att man riskerar att hålla sig vaken under halva natten. I själva verket spelar det dock inte så stor roll när och hur och varför man går. Det viktiga är att man gör det.

Metoden fungerar

Många människor har gått ner i vikt - mycket - när de väl bestämt sig för att ta sig tiden för denna enkla motionsform dagligen, eller i alla fall några gånger i veckan.

Det har skrivits mycket om att gå ner i vikt genom att promenera. Många tycker att man skall använda stegräknare i stället för kalorier... Men är det inte ungefär samma sak? Känns inte varje steg man tar då ett tvång snarare än något som man njuter av och hjälper dig att må bättre och bli smalare?

Skall man verkligen räkna sina steg?

Själv tycker vi inte att man skall räkna steg, utan att man helst skall ta en rast från allting, ge sig ute i naturen och beundra den. Gå den sträcka som gör dig gott.

Man kan också gå alla sina äreden. Behöver du handla mjölk? Gå.. men inte till den närmaste affären, utan till den som ligger lite längre bort. Du kan också bestämma dig för att upptäcka staden som du bor i eller gå till bion i stället för att åka bil - i synnerhet om det är varmt och om det är sommar.

Gör promenaden till en social grej

Om du vill hälsa på din vän, som bor ca 5 km bort, kan du så klart gå i stället för att ta bussen. Eftersom du orkar mer när du väl börjat med denna motionsform, kommer du inte att känna att du inte orkar längre med andra uppgifter, eller att du har så hemskt mycket att göra hela tiden.

Självklart är det bra om du kan hitta någon god vän, liksasinnad, smal eller inte smal, som vill ta en promenad med dig morgon, middag eller kväll. Ni kan samtala om allt annat som ni brukar tala om - i stället för att räkna era steg!

Fördelar med att gå som motionsform

Vi har hittat en bra artikel från Aftonbladet som du kan läsa genom att klicka på den här länken. Längst ner i artikeln som heter Klara. Färdiga. Gå dig smal! hittar man "13 bra saker som händer i kroppen när du går" Om du inte orkar gå genom artikeln, i sin originalform kan vi ta upp de här bra sakerna här.

Mer glädje. Du blir lyckligare. Ditt humör påverkas posivit. Det är inte så konstigt egentligen - man får frsik luft och man upplever den vackra naturen med alla sinnen.

Ökad förbränning. Detta gör att du går ner i vikt.

Du blir friskare. Varje gång du går,förbättras din hälsa, genom att kolesterolhalterna i blodet sjunker. Risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar minskar.

Kondition. Du blir starkare och orkar mer när du tränar på detta sättet. Du får mer ork, och de sega timmarna försvinner.

Liten risk för skador. Vi vet alla att traditionell tränning på gymmet kan skada oss. Att gå är naturligt för oss. Det går inte att skada kroppen när man gör naturliga rörelser.

Påskyndad matsmältning. Försoppningsrisken minskar och du som har problem med detta, kan nu ha hittat botemedlet.

Cancerrisken minskar hos kvinnor. Motion minskar risken för besvär som kvinnor kan drabbas av, t ex livmodercancer och bröstcancer.

Starkare ben. Dina ben blir starkare. Skelettet påverkas positivt av den naturliga belastningen som ökar benens upptag av kalcium. Risken för benskörhet minskar.

Bra för tarmen.Enligt forskarna påverkas tjocktarmen posivit av en rask promenad.

Avreagering. Man får utlopp för ilska, vrede, stress.

Avslappnande. Promenader ute kan jämföras med meditation. Hjärnan får avslappning från alla prolem, men den syresätts också och rensas.

Goda effekter efter promenaden. Människor som motionerar får bättre fettförbränning även under resten av dagen.

Enkelt och billigt. Du kan när som helst bestämma dig för att ge dig ut och promenera. Dessutom kan du blanda nytta med nöje, t ex att du går ut och handlar något och samtidigt får du en promenad. Det enda du behöver är så klart ett par bra gåskor.