Mat och hälsa

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Fem sätt att bekämpa inflammation i kroppen på ett naturligt sätt

Kokosolja

Inflammation är kroppens försvar mot skadevållande faktorer, kroppens reaktion på irritation, skada eller infektion (t. ex. bakterier eller virus).

Akut inflammation är en bra process för kroppen att gå genom, till exempel när man skär sig i fingret. Kronisk inflammation är däremot skadlig. Inflammation är förknippad med några av de värsta hälsoproblem där ute inklusive hjärtsjukdomar, cancer och autoimmuna sjukdomar som multipel skleros och reumatoid artrit, hävdar Margaret Wertheim, specialist i näringslära, utbildad vid Seattles Universitet.

Här är Wertheims tips på vad du bör äta och inte äta för att minska inflammation och förbättra din hälsa rent generellt.

1. Se till att får din omega-3-fettsyror. 

Omega-3 fettsyror finns i stora mängder i fisk, fiskolja och alger. Vegetabiliska källor till omega-3 fettsyror som linfrö och valnötter ger däremot alfa-linolensyra som inte har antiinflammatoriska egenskaper. Endast en liten mängd alfa-linolensyra omvandlas till omega-3 fettsyror. Därför är det bäst att konsumera omega-3 fettsyror direkt från fisk, fiskolja och alger.

2. Undvik omega-6 fettsyror och transfetter. 

I majs och sojabönor finns det gott om omega-6 fettsyror som främjar inflammation i kroppen. Vi får nu för tiden för mycket omega-6 fettsyror i oss. Inte heller är transfetter bra för oss. De finns i alla produkter med "delvis härdad olja" i ingrediensförteckningen. De finns vanligen i bakverk, matfett och margarin.

3. Undvik socker och raffinerade kolhydrater. 

Socker och raffinerade kolhydrater bidrar till förhöjda blodsocker- och insulinnivåer, vilket kan orsaka och förvärra inflammation. Socker och raffinerade kolhydrater kan också bidra till viktökning och göra det svårt för oss att gå ner i vikt. Övervikt är en annan viktig bidragande orsak till inflammation.

4. Ät antioxidant-rika livsmedel. 

Fria radikaler är mycket reaktiva föreningar som kan skada cellerna i kroppen och skapar och bidrar till kronisk inflammation. Antioxidanter kan neutralisera dessa fria radikaler så att inflammation minskar. Antioxidanter inkluderar vitamin A, C och E samt färgstarka pigment av frukter och grönsaker.

5. Se till att du får massor av vitamin D. 

D-vitaminbrist har förknippats med flera inflammatoriska och autoimmuna tillstånd som Crohns sjukdom och multipel skleros, men det är specifika roll har ännu inte klarlagts. De två viktigaste källorna till vitamin D är solen och mat. Många människor, särskilt de som bor längre bort från ekvatorn, får inte mycket solexponering särskilt under vintern. När du inte gör tillräckligt D-vitamin i huden från solen, se till att inkludera mat mat källor till vitamin D som fisk och äggulor  och livsmedel som är berikade med vitamin D som mandel eller kokosmjölk.

2017-03-02