Mat och hälsa

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Maten som ger oss kraft och förstärker vår kropp.

Kokosolja ger dig energi som inte lagras som fett

Kokosolja

Tidigare har man ansett att kokosolja är hälsofarlig på grund av sin stora mängd av mättat fett. Men nu för tiden har kokosoljans rykte förändrats. Även om kokosolja är nästan 90 procent mättat fett, är inte alla mättare fetter skapade lika. Det mättade fettet i kokosolja är främst laurinsyra, som tycks ha en mer neutral effekt på hjärthälsan i jämförelse med de mättade fetter som finns i kött och mejeriprodukter säger Wendy Bazilian, författare till The SuperFoodsRx Diet.

I Sri Lanka, där folk förbrukar ofantliga mängder av kokosprodukter insjuknar inte lika ofta i hjärtsjukdomar. Viss forskning visar också att kokosoljan paradoxalt nog också förbättrar kolesterol-siffrorna i kroppen

Medellånga triglycerider som finns i kokosolja metaboliseras också lättare till energi i levern, vilket innebär att sådant fett är mindre benägen att lagras som fett på låren, så länge som du inte äter för mycket kalorier så klart.

En del människor påstår att de genom ett intag av ett till två matskedar kokosolja dagligen har totalt tappat sötsuget och förlorat många kilo. Eftersom de har fått mycket energi från själva kokosoljan har de bytt diet och ätit mest sallad.

Kokosolja anses också förbättra kroppens metabolism eller ämnesomsättning, som gör att man bränner mer energi snabbare. Andra varnar om att om man stoppar för mycket av den kaloririka kokosoljan i sig, så gör det ingen skillnad. Det enda sättet att veta vad som händer är att prova själv. Alla kan hålla med att asiater som använder kokosolja, kokosmjölk och kokosflingor i matlagning dagligen oftare än i vår världsdel är smalare.

Men många berättar att ju sjukare de är, desto mer kokosolja de förtär. Medan den normala mängden som rekommenderas av kokosolja-försäljare är allt mellan 1-4 matskedar kokosolja varje dag, finns det människor som på grund av en rad olika andra sjukdomar som också påverkar ämnesomsättning och kroppens förmåga att gå ner i vikt, som rekommenderar upp till 9 matskedar kokosolja dagligen.

Kokosoljan har många andra hälsofördelar. Laurinsyran har antibakteriella egenskaper. Studier visar att denna tropiska olja, i synnerhet jungfru-sorterna innehåller många antioxidanter som kan hjälpa till att slå ut skadliga fria radikaler som tros påskynda åldrande och sjukdom. Dessutom är kokosoljan en bra hudkräm, massageolja och hårinpackning.

 

Mat och hälsa
Vår näring, vitaminer, mineraler
Bantning, viktminskning, viktminskningsmetoder
Forskning, hälsa och vetenskap