Mat och hälsa

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Kolin – ett viktigt näringsämne för lever, hjärna, och psykisk hälsa

Vissa personer mer benägna att ha underskott och riskera ohälsa som resultat.

 

2022-02-23 Kolin är ett livsnödvändigt näringsämne som måste fås från kosten för att undvika brist, även om människans lever producerar en liten mängd.

Det finns en likhet mellan kolin och B-vitaminet men kolin är varken ett vitamin eller ett mineral.

Kolin – ett viktigt näringsämne för lever, hjärna, och psykisk hälsa

Kolins roll för hälsan

Kolin bidrar till en optimal hälsa och kan ibland behövas tas som kosttillskott.

Bland annat är kolin viktig för lever-, hjärn-, muskel-, och nervsystemfunktionen liksom fett- och ämnesomsättningen.

Kolin kan hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdom genom att sänka homocysteinnivåerna i kroppen.

Kolin behövs för att tillverka fetter som stärker cellmembranen, och hjälper celler producera föreningar som gör kommunikation mellan celler möjlig.

Kolin kan hjälpa levern bli av med kolesterol.

Tillsammans med exempelvis folat och B12-vitamin bidrar kolin till DNA-syntesen.

Kolin är också viktig för tillverkning av acetylkolin, en viktig signalsubstans i hjärnan som är viktig för minnet, muskelrörelser, reglering av hjärtslag och andra viktiga kroppsfunktioner.

Kolin har visat sig vara bra för motverkning och behandling av ångest, och andra psykiska störningar såsom bipolär sjukdom.

De flesta studier som gjorts hittills har blandade resultat och det enda man kan göra är att försöka prova sig fram, gärna tillsammans med en läkare.

Det är också möjligt kolin också verkar tillsammans med andra spårämnen för bäst effekt på hälsan.Hur mycket kolin behöver du?

Hur mycket kolin man behöver kan skilja sig från person till person. Just nu vet man inte riktigt hur mycket kolin olika livsmedel innehåller heller. Det gäller att prata med läkare om det eller försöka följa rekommenderade doser.

Man brukar anse att kvinnor behöver cirka 425 mg per dag medan män behöver 500 mg per dag.

För mycket kolin kan vara farlig och leder till blodtrycksfall, svettning, konstig kroppslukt, diarré, illamående och kräkningar.  

Brist på kolin i kroppen

Flera studier har visat att kolinbrist i kroppen ledde till lever- och muskelskador hos en stor andel av studiedeltagna. Symptomen försvann när de började få tillräckligt med kolin från kosten.

Kolin är också viktig under graviditeten. Man har funnit att gravida mammor med normala mängder kolin löpte mindre risk för alla slags graviditetskomplikationer, såsom havandeskapsförgiftning, för tidig födsel och låg födelsevikt. Flera djurstudier tyder på att intag av kolintillskott under graviditeten kan förbättra fostrets hjärnutveckling.

Brist förekommer hos vissa människor snarare än hos andra. De som löper risk för brist på kolin är bland annat uthållighetsidrottare (det är oklart om högre kolinintag förbättrar prestationen), de som dricker mycket alkohol, postmenopausala kvinnor (östrogen skyddar mot låga kolinnivåer), och gravida kvinnor (fostret behöver nog också kolin).

Livsmedel som innehåller kollin

Om man inte vill ta kosttillskott kan man i stället äta nöt- eller kycklinglever, äggula, torsk, lax, nötter, vetegroddar, blomkål, broccoli, och sojaolja. De första fyra livsmedlen är rikast på kolin.

Två stora kokta ägg per dag förser dig med hälften av kolinbehovet.

När det gäller kosttillskott finns det många varianter och de bästa är nog de kosttillskott på vilka det står Kolin och antal milligram per portion.  Lecitin innehåller exempelvis låga mängder kolin men inte tillräckliga för att täcka dagsbehovet.

Läs mer: Healthline