Mat och hälsa

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Maten som ger oss kraft och förstärker vår kropp.

Lax - ett nyttigt val med många hälsofördelar

Kokosolja

Det är inte bara gott att äta lax, det är också nyttigt för hälsan. Lax stärker dina muskler och ditt hjärta och reducerar därmed sjukdomsrisker. Studier har visat att förtäring av lax kan hjälpa dig att leva längre samtidigt som du är frisk och i god hälsa.

Proteinet i lax är lätt för människor att smälta och absorbera i kroppen. Lax innehåller inga cancerframkallande ämnen som det är fallet med många andra proteinkällor.

Proteinerna som också kallas för aminosyror är livsviktiga för hela kroppen. Laxens huvudsakliga hälsofördel är att den är en rik källa till Omega-3 fettsyror. Dessutom innehåller lax vitaminerna A, B och D såväl som mineralerna kalcium, järn, kalium och selen.

Omega 3-fettsyrorna hjälper mot kolesterol. Det onda kolesterolet försvinner samtidigt som det goda kolesterolet ökar. Dessutom repareras hjärtskador medan hjärtmusklerna stärks. Andra fördelar är att blodtrycket också sänks och risken för hjärtattack sjunker.

Omega-3 fettsyrorna hjälper också hjärnans arbete. Minnet blir mycket bättre. Tillsammans med vitaminerna A och D, aminosyror och selen skyddar omega-3 fettsyrorna nervsystemet. Även depression sjunker om man äter lax. Hjärnan får också ett skydd mot sjukdomar såsom Alzheimers och Parkinsons. Dessutom skyddar lax mot vissa ögonsjukdomar.

Salmon är också bra för bantare, genom att metabolismen eller fettförbränningen ökar. Detta underlättar sockerabsorptionen så att sockernivåerna i blodet sjunker som i sin tur skyddar mot diabetes.

Vad gäller skönhet, kommer konsumtion av lax att bidra till ett vackert hår, strålande ögon och en välmående hud.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att oavsett hur man tycker om sin lax, är den är nyttig maträtt som man inte bör vara utan.