Öka dina leptinnivåer och gå ner i vikt

Hälsa / Viktminskning / Artikel
Leptin

 Leptin är ett hormon som hjälper oss att hantera matsuget. Om du vill gå ner i vikt, behöver du mer leptin i systemet.

Leptinets jobb är att informera din hjärna hur mycket fett du har i reserverna. Dessa reserver används när du inte har fått mat i dig. När du redan har gått upp i vikt en del, kommer den här leptin-kommunikationen att störas. Du utvecklar leptin-resistens. Detta leder till att du fortsätter att gå upp i vikt som blir svår att bli av med.


Steg 1: Ät mer fiber

Öka din dagliga konsumtion av kostfiber genom att äta fiberrik mat såsom fullkorn, baljväxter, havregryn och selleri. Fiber ger dig en känsla av mättnad. Tarmkanalen kommer därmed att sända en signal till hjärnan att frigöra leptin.

Steg 2: Är mer frukt och grönsaker

Öka den dagliga konsumtionen av grönsaker och frukt. Eftersom frukt och grönsaker innehåller mycket fiber och vatten men lite kalorier, kommer din hjärna att veta när du är mätt. Det rekommenderas att man äter cirka 2 deciliter färsk frukt och 2,5 deciliter grönsaker varje dag. I stället för saft och juice bör du äta hela frukter och grönsaker; då får du i dig fiber. Dessutom undviker du också socker eller salt.


Steg 3: Sov mer

Sov 8 timmar per dygn. Om du inte kan, försök att sova mer än du normalt brukar göra. Om du inte får tillräckligt med sömn kommer kroppen att tillverka mer leptin än vanligt. Har det hänt att du har ätit mycket mer efter en sömnlös natt? Det beror på att leptin-nivåerna har sjunkit och därför tror din hjärna att du behöver äta.

Steg 4: Ät inte extra mat på kvällarna

Ät inte mer efter dagens sista måltid. Om du blir hungrig beror det oftast på att leptinet triggar hungerkänslor även om du är mätt. Om du inte äter efter kvällsmaten kommer mer leptin att utlösas.

Steg 5: Mer omega-3 fettsyror

Lax och sardiner innehåller omega-3 fettsyror som du bör äta mer av. Omega-3 fettsyror bidrar till ökade nivåer av leptin genom att de hjälper de molekyler som är orsaken till leptinresistens utvecklas, i synnerhet i överviktiga människor. En deciliter sardiner innehåller 8 gram omega-3 fettsyror. Om du tar det som kosttillskott bör du äta mindre fisk som innehåller omega-3 fettsyror.