Mat och hälsa

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Mat som du absolut inte bör undvika

Mat som du ej bör undvika

Att äta nyttigt är enklare än man tror. Men man bör ha lite vilja, för att kunna lära sig skilja mellan det som är nyttigt och onyttigt, men även lite fantasi, för att kunna hitta nyttiga kombinationer som håller din kropp frisk och välfungerande.

Den nyttiga maten är verkligen nyttig. Nyttig mat är dessutom billig mat.

Torkade bönor - är rika på proteiner och fibrer. Dessutom har de förmågan att reducera kolesterolet i blodet och stimulerar leverfunktionen. Om de lagas på rätt sätt, blir man inte dålig i magen när man äter torkade bönor. Dessutom kan de stimulera matsmältningen och tarmfunktionen.

Apelsiner - alla vet att apelsiner är rika på c-vitamin. Nya studier har dessutom visat att apelsinerna även innehåller sådana ämnen som kan reducera blodtrycket.

Valnötter, nötter, frön - innehåller omega-3 och nyttiga oljor samt selen som skyddar mot cancer. De reducerar kolesterolet och de gör nytta vad gäller leverfunktionen.

Banan - är mycket rik på energi och är en rik källa på kalium (som vår kropp nästan alltid saknar) och som reglerar blodtrycket och förebrygger åderförkalkningen.

Oliver - gör mirakel för vår hälsa och består av essentiella aminosyror samt omättad fett, som hjälper kroppen att eliminera det onda kolesterolet. De innehåller även antioxidanter, som gör at organismen fungerar bättre. Olivoljan och oliverna är mycket nyttiga och bör ätas regelbundet.

Vitlök - är sedan antiken känt för sina läkande egenskaper. Vitlöken anses även vara ett afrodisiakum och smakar gott i nästan all mat.

Äpplen - är rika på vitaminer och mineraler och är mycket sofistikerade i den nytta som de gör i vår kropp.

Yoghurt och ost - är en källa till kalcium och magnesium. Yoghurt bör dock inte innehålla frukt. Man bör köpa den sorten på vilken det står "levande kulturer". Vad gäller osten skall man helst välja fårost eller keso. Du kan också äta fårosten med lite olivolja. Det är både gott och nyttigt.

Honung - bör ätas dagligen, då den utgör en källa till naturliga enzymer vars uppgift är att reglera metabolismen. Den innehåller även mycket energi, men det är en sådan energi som inte är skadlig för oss.