Mat och hälsa

Hälsa / Mat och hälsa

Nordisk kost sänker kolesterol och blodsocker

Även om du inte går ner i vikt

 

2022-03-13 Man kan säga att den nordiska kosten är en motsvarighet till medelhavsdieten som anpassats till livsmedel som naturligt förkommer i Europas norra delar, i Danmark, Sverige, Norge, Island, Grönland, Färöarna och Finland.

Den nordiska kosten består av bär, grönsaker, fisk, fullkorn, mejeriprodukter och rapsolja.  

Nordisk kost sänker kolesterol och blodsocker

En ny studie har visat att den nordiska kan ”förebygga fetma och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol”.

Det som är intressant i studien är att det inte är viktminskningen som brukar bli resultatet av en sådan konst som leder till bättre blodsockervärden utan kosten i sig, oberoende av att man går ner i vikt eller ej.

I studien ingick 200 deltagare som delades i två grupper. Ena gruppen fick lägga om kosten och äta en nordisk diet. De fick bevara deras vikt, genom att äta mer om de började gå ner i vikt. Den andra gruppen fungerade som kontrollgrupp och därför åt de som vanligt.

Forskarna tog och analyserade urinprover från alla deltagarna som var över 50, med hög BMI och ökad risk för diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

 

 

Sex månader senare kunde man konstatera att gruppen som åt den nordiska dieten hade blivit ”friskare, med lägre kolesterolnivåer, lägre totala nivåer av både mättat och omättat fett i blodet och bättre reglering av glukos, jämfört med kontrollgruppen”.

De positiva hälsoeffekterna menar forskarna har främst att göra med fetterna i den nordiska kosten enligt analyserna som har gjorts.

Man vet vart fettet kommer ifrån – fisk, linfrön, solros och raps – men man vet inte exakt vad den exakta mekanismen är som leder till bättre hälsa. Fettet kommer inte från djur och innehåller mycket omedga-3 och omega-6 omättade fetter.


Källa: Köpenhamns universitet


 

Vad skall man äta enligt den nordiska dieten?

Rekommenderas: grönsaker som ärtor, bönor, kål, potatis, lök och rotfrukter; frukt och bär som växer i norden såsom äpplen, päron, plommon, smultron, lingon, blåbär, björnbär;  nötter, frön, fullkorn, fisk och skaldjur, samt vegetabiliska oljor gjorda av raps, solros eller linfrö. 

Rekommenderas mindre av: Mejeriprodukter med låg fetthalt samt djurkött.

Rekommenderas inte: processad mat med tillsatt socker och konstgjorda tillsatser.