Mat och hälsa

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Rosmarin: Bra för minnet!

Rosmarin

Ordet "rosmarin" kommer från det latinska ordet ros (som betyder "dagg") och marinus (som betyder "hav").

Rosmarin används i många maträtter oftast för att smaksätta soppor, såser och kött. Men rosmarin har under århundraden också används som läkemedel. Studier har dessutom visat att våra förfäder inte hade fel, när de använde rosmarin i medicinskt syfte.

Rosmarinet har i själva verket många fördelar för hälsan. Här är några stycken.

Förebygger cancer: Rosmarin innehåller karnosol som i olika studier visat sig vara en cancerbekämpande förening. Örten är enligt forskare lovande i dess effektivitet mot bröstcancer, prostatacancer, koloncancer, leukemi, och hudcancer. I en studie fick råttor äta pulver-rosmarin i två veckor. Det visade sig att rosmarinet minskade bindningen av cancerframkallande ämnen som gavs till råttorna med hela 76 %.

Förbättrat minne: Redan år 1529 rekommenderade naturläkemedelsböcker rosmarin mot ”svaghet i hjärnan”. Idag har forskare funnit att rosmarin innehåller nervskyddande egenskaper som skyddar mot Alzheimers och demens. Det som är anmärkningsvärt är att man även har funnit att personer som endast luktar på rosmarin olja fick bättre minne.

Humör: försökspersonerna som luktade på rosmarinolja fick ett förbättrat minne som resultat, men deras humör förbättrades också avsevärt i jämförelse med en kontrollgrupp.

Migrän: Under århundraden har rosmarin används mot huvudvärk och migrän. Koka lite rosmarin i en stor kastrull med vatten och häll det i en skål. Lägg en handduk över huvudet och antas in ångan i cirka 10 minuter. Den här metoden kan också eventuellt förbättra minnet och humöret.

Smärta: Rosmarin eterisk olja kan också appliceras lokalt som en naturlig behandling mot artrit, ömma muskler och muskelvärk.

Antiinflammatoriska egenskaper: Två olika ämnen har potenta antiinflammatoriska egenskaper, karnosolsyra och karnosol. En studie fann att dessa två föreningar hämmade enzymet som orsakar smärta och inflammation i kroppen. De hämmade även produktionen av överskott av kväveoxid som också bidrar till den inflammatoriska processen.

Immunförsvaret: Rosmarin stärker immunförsvaret eftersom rosmarin också är en antioxidant. Den verkar anti-inflammatorisk och har anticancerogena egenskaper. Det allmänna hälsotillståndet i kroppen förbättras.

Antibakteriell: Studier har visat att rosmarin dödar vissa bakterier i synnerhet de bakterier som orsakar magsår och infektioner.

Matsmältning: Rosmarin används också för att behandla matsmältningsproblem såsom upprörd mage, förstoppning, matsmältningsbesvär, och nästan alla typer av magrelaterade problem. Använd rosmarin som krydda på kött och ägg och rosmarinet kommer att förhindra livsmedelsburna sjukdomar.

Hårväxt: Rosmarin stimulerar hårväxt. En studie har visat att personer med alopeci, en sjukdom som leder till att håret faller, hade betydande återväxt efter att gnugga rosmarin, lavendel, timjan, och cederträ i skalpen i sju månader. Däremot är det oklart om det var rosmarinet eller de andra örterna som orsakade återväxt.

Bättre cirkulation: Rosmarin olja appliceras lokalt mot dålig cirkulation, men några studier bevisade att det är helt rätt att göra så.

Munvatten: rosmarin kan användas som naturlig munvatten och sägs fungera mycket bra. För att göra munvatten ska man laga rosmarin té. Sila den och ha den i kylen. Använd den varje dag.

Vätskeutdrivande: Rosmarin är milt urindrivande något som innebär att det kan användas för att bli av med uppblåshet och vätskeansamlingar i kroppen. När rosmarin används regelbundet, kan rosmarin öka urinflödet och hjälpa njurarna att fungera på optimal nivå.

Leveravgiftning: Rosmarin har använts för at behandla leverproblem i hundratals år. En samtida studie visade at rosmarin extrakt minskar cirros i råttor som hade fått tioacetamid, en giftig förening som skadar levern.

Åldrande: Rosmarin används ofta i krämer som föryngrar eftersom det minskar svullnader, stimulerar cellförnyelsen, ökar hudens fasthet och förbättrar hudtonen. Dessutom ökar rosmarin blodflödet i huden.

Försiktighetsåtgärder

Gravida kvinnor bör undvika rosmarin eftersom det kan leda till livsmodersammandragningar och missfall. Personer med högt blodtryck bör inte ta rosmarin eftersom det kan höja blodtrycket. Eterisk rosmarinolja får inte förtäras eftersom den är giftig.

Läs mer: Healthdiaries.com