Hälsa

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Sex vegetabiliska proteinkällor för dig som vill öka proteinintaget eller ge upp kött

Sex vegetabiliska proteinkällor för dig som vill öka proteinintaget eller ge upp kött

Fördelarna med vegetabiliska proteinkällor är att de är nyttigare samtidigt som miljön skonas.

Publiceringsdatum: 2017-03-07

Medan djurkött innehåller antibiotika, tillväxthormoner och andra preparat, innehåller växter vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vegetabiliska proteinkällor innehåller dessutom höga fiberhalter och låga fetthalter. Därmed förebyggs sjukdomar medan immunsystemet blir starkare. Växtodling har dessutom lägre miljöpåverkan jämfört med köttproduktion.

Att få i sig tillräckligt med proteiner från vegetabiliska källor behöver inte vara svårt. Det gäller att ta reda på var de finns någonstans och den här artikeln handlar just om detta. Om du nu tar de första stegen till att växla till vegetabiliska proteinkällor, här är 6 proteinfyllda alternativ.

1. Baljväxter

Bönor, kikärter och linser är alla packade med protein, stora mängder fibrer och är dessutom källor till antioxidanter. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler som orsakas av stress och därmed förebyggs cellskador, en nyckelfaktor till degenerativa sjukdomar.

För varje 100g innehåller linser 26g protein, Bönor 24g protein, kikärter 19g protein och adzukibönor: 20g protein.

2. Chiafrön

Chiafrön innehåller 17g protein per 100g, och innehåller dessutom kalcium, magnesium, och fiber. På grund av sin neutrala smak och fantastiska förmåga att absorbera vatten, kan de användas som "förtjockningsmedel" i soppor, smoothies och puddingar.

3. Broccoli

Broccoli med sina 17g protein och 16g fiber, är även fullpackad med antioxidanter och stora nivåer C-vitamin.

4. Quinoa

Ge upp ris, ät quinoa istället. Quinoa har en nötaktig smak, och innehåller 13 g protein med fullständig aminosyraprofil. Förutom detta är quinoa en bra källa till kalium, magnesium, B-vitaminer och fiber.

5. Nötter

Nötter, mandel i synnerhet, är utmärkta källor till hälsosamma fetter och protein. Alternativen för hur du kan äta nötter på är många.

Protein per 100g: 
Mandel: 21g 
Cashewnötter: 18g 
Hasselnötter: 15g 
Valnötter: 15g 
Pinjenötter: 14g

6. Växtbaserade proteinpulver

Ett mycket enkelt sätt att få växtprotein i sig är att köpa växtbaserad proteinpulver som finns för träning eller bara som tillskott. Hampa, chlorella och sprirulina.

Källa: Youngandraw.com