Näringsämnen

Hälsa / Näringsämnen

Fem koppar svart te om dagen sänker risken för stroke och diabetes

Experter hävdar att svart te minskar risken för att utveckla högt blodtryck, samt förebygger diabetes och stroke.

Man bör enligt hälsorådet i Nederländerna, ett oberoende vetenskapligt organ som ger råd till landets parlament, dricka mellan 3 och 5 koppar svart te dagligen. Nederländska skolbarn serveras redan te i stället för saft som lunchdrink, skriver brittiska Daily Telegraph.


En talesman för hälsorådet, Eert Schoten hävdar att de senaste 10 åren av forskning bevisar att te-drickande förbättrar hälsan.

”Tre till fem koppar om dagen sänker blodtrycket samt minskar diabetes- och strokerisken” meddelar han.

Hälsoexperterna hävdar att svart eller grönt te är bäst. Vissa studier på kort sikt verkar också visa att te-drickandet också förbättrar hjärthälsan.


I Storbritannien har en ökning av frukt- och örtteer ökat på senare år, i och med medvetenheten om de positiva hälsoeffekterna har ökat.

Detta skedde även om grönt te befann sig i centrumet för en hälsalarmrapport efter att en 16-årig flicka smittades av hepatit eftersom hon hade köpt grönt te från en oreglerad internetleverantör som kan ha innehållet en ingrediens kopplad till hepatit. Hon hade druckit tre koppar dagligen i tre månader, och läkaren beslutade att de var där smittan kom från.