Fem koppar svart te om dagen sänker risken för stroke och diabetes

Hälsa / Näringsämnen

Experter hävdar att svart te minskar risken för att utveckla högt blodtryck, samt förebygger diabetes och stroke.

Man bör enligt hälsorådet i Nederländerna, ett oberoende vetenskapligt organ som ger råd till landets parlament, dricka mellan 3 och 5 koppar svart te dagligen. Nederländska skolbarn serveras redan te i stället för saft som lunchdrink, skriver brittiska Daily Telegraph.


En talesman för hälsorådet, Eert Schoten hävdar att de senaste 10 åren av forskning bevisar att te-drickande förbättrar hälsan.

”Tre till fem koppar om dagen sänker blodtrycket samt minskar diabetes- och strokerisken” meddelar han.

Hälsoexperterna hävdar att svart eller grönt te är bäst. Vissa studier på kort sikt verkar också visa att te-drickandet också förbättrar hjärthälsan.


I Storbritannien har en ökning av frukt- och örtteer ökat på senare år, i och med medvetenheten om de positiva hälsoeffekterna har ökat.

Detta skedde även om grönt te befann sig i centrumet för en hälsalarmrapport efter att en 16-årig flicka smittades av hepatit eftersom hon hade köpt grönt te från en oreglerad internetleverantör som kan ha innehållet en ingrediens kopplad till hepatit. Hon hade druckit tre koppar dagligen i tre månader, och läkaren beslutade att de var där smittan kom från.