Inspiration

Kategorier: Astro / Häxkonst och magi

Stenar/kristaller, magiska egenskaper enligt färg

Stenar/kristaller, magiska egenskaper enligt färg

Sedan urminnes tider har man försett stenar och kristaller med mystiska och magiska förmågor. De har använts som amuletter eller som talismaner med inskriptioner.  

Stenar anses ha olika egenskaper och avge vissa energier som kan påverka oss. Medan vissa stenar balanserar och lugnar ner oss, kan andra hjälpa oss läka. Stenar kan beskydda oss eller fylla oss med pliktkänsla, självförtroende och optimism.

Stenarnas färg är viktiga och påverkar oss. Stenar har delats in i två huvudgrupper när det gäller magiska egenskaper. Den första kategorin är aktiv, yang, manlig. Den andra gruppen är passiv, yin och kvinnlig. Både den aktiva och den passiva principen är viktig och båda behövs för att vi skall komma i balans.Levande aktiva färger

I den aktiva huvudgruppen ingår stenar som associeras med eld, hetta, värme och med solen. Färgerna är ofta rött, orange, gult och guld. Var och en av dessa färger anses även ha läkande egenskaper.

Rött förknippas med blodflödet och hjärtat. Tidigare användes röda stenar för att läka sår, hindra blödning samt dra blod till det ställe som stenen sattes över. Dessa röda stenar användes även som amuletter av personer som led av anemi eller som saknade energi. Rött associeras även med södern och med planeten Mars.

Gult associeras med sinnet, tankeprocesserna, kommunikationsförmågor. Man har ansett att gula stenar kunde stödja mentala processer, inlärning, mental tillväxt. Gult förknippas med öster och med planeten Merkurius.

Orange som är en kombination av rött och gult, har man ansett kan ge drivkraft och intelligens. Dessutom har man trott att orange kan hjälpa individen att bli bättre på affärer och förhandlingar. Orange ger individen förmågan att se genom andras lögner och intriger. Orange associeras med sydost och med planeten Jupiter.

Guld och dess nyanser har förknippats med solen och den läkande kraften som tillhör denna sfär. Några stenar som förknippas med solen är tiger-öga, kattöga samt pyrit. I och med metallen guld var mjuk, användes den i många invecklade amuletter och magiska smycken som man trodde försåg individen med solens kraft. De stenar som förknippas med ”ögon” anses även ge individen en ”andra synförmåga.”

Mjuka passiva färger

Blåa stenar användes mot feber och för att lugna sinnet. Man ansåg att de kunde hjälpa mot sömnsvårigheter. Men de användes även för att bota högt blodtryck och för att lindra smärta. Man ansåg även att blåa stenar kunde läka infektion. Blått förknippas med väst, med oxen och med jungfrun.

Lila eller violett är en kombination av rött och blått. Färgen förknippas med spiritualitet (andlighet) och mysticism. Denna färg kan lugna ner oss och förhindra explosiva temperament. Den kan också hjälpa oss att somna. I det förflutna använde man denna färg som läkemedel mot förkylning. Färgen förknippas med sydväst, Neptunus och fiskarna.

Bruna stenar kan konsolidera. De motarbetar rastlöshet och yrsel. De stabiliserar sinnet och ger individen inriktning. Bruna stenar brukade användas för att ge personligheten stabilitet och fasthet. Brunt förknippas med norr och med stenbocken.

Vita stenar användes för att rena och för att avlägsna gifter. Vita stenar för magiska syften ansågs ha en dragning till eller släktskap med det högre jaget, själen eller den eteriska kroppen. Vitt brukade alltid stå i centrum för alla magiska saker i och med vitt innehåller alla färger men favoriserar ingen av dem. Vitt förknippas med månen.

Svarta stenar stod för abstrakt tänkande, självkontroll, liksom allvar. Svart förknippades med norr i egenskap av ett mystiskt rike och en plats för flitigt lärande. Svarta stenar associeras med Saturnus.

Silver anses kunna läka och förse någon med magiskt beskydd. Silver förknippas även med synsk eller medial förmåga, liksom intuition. Det underlättar personlig omvandling, transformering och anpassningsförmåga. Silver associeras framför allt med månen.Stenar, kristaller och färgegenskaper

Svart: Bindning, skydd, stöter bort negativitet, navigera mellan olika medvetandenivåer.
Blått: Kreativitet, lycka, trygghet, visdom, skydd, kommunikationsöppning.
Brunt: Påverkar vänskap, speciella tjänster, läkningsdjur.
Koppar: Passion, pengar, affärer, karriär.
Guld: Gud, säkerhet och makt för män, lycka, humor.
Grönt: Fruktbarhet, träd- och växtmagi, jord, fysisk läkning, personliga målsättningar, pengar, tillväxt, sysselsättning.
Orange: Affärsmålsättningar, affärer med fastigheter, juridiska frågor, försäljningar, aktioner, stimulans och energi.
Rosa: Romantik, kärlek, känslor, läkning, healing, relationer, mognad, vård.
Lila: Självsäkerhet, dold kunskap, andlig kraft, medial förmåga, healing, meditation.
Rött:  Energi, styrka, passion, mod, karriärsmålsättningar, lust, kärlek, överlevnad, hälsa.
Silver: Intuition, drömmar, kommunikation, telepati, astral energi, kvinnlig makt.
Vitt: Fred, frid, andlighet, högre självet, skydd, rening, ersätter vilken annan färg som helst.
Gult: Minne, tar bort mentala blockeringar, accelererat lärande, intellekt, attraktion, studier, spådom.

Stenar, kristaller och kompassriktningar

Norr: Agat, Svart turmalin, Smaragd, Jet, Moss, Salt
Öster: Citrin, Imperial, Glimmer, Pimpsten, Topas
Söder: Amber, Granat, Lava, Obsidian, Rodokrosit, Ruby
Väster: Aquamarine, Kalcedon, Jade, Lapis lazuli, Månsten

Gudinna-stenar

Generellt förknippas rosa, gröna, blåa stenar som associeras med månen och Venus, som styrs av vatten och jord med den feminina aspekten i det gudomliga.

Exempel: Aquamarine, Beryl, Blåkvarts, Smaragd, Kunzit, Peridot, Rosa turmalin, Roskvarts och Turkos. 

Gud-stenar

De stenar som förknippas med den maskulina aspekten i det gudomliga är orange och rödfärgade stenar, som associeras med Mars och solen, och som styrs av elementet eld eller luft.

Exempel: Karneol, Ruby, Granat, Orange kalcit, Diamant, Tigeröga, Topaz, Solsten, Blodsten, Röd turmalin.

Publiceringsdatum: 2018-05-23

Källa: Tryskelion.com

Rekommenderad läsning: