Så blir du mindre av en dörrmatta och mer av en egen individ

Livsstil / Guider

Du kan inte enbart hantera din övergenerositet genom att omvandlas till en elak person. Det är lätt hänt, men det är inte rätt sätt, eftersom det ställer till ännu större problem.

Du behöver helt enkelt lära dig hur du säger nej och hur du blir mindre av en dörrmatta. Omvandlingen integrerar dina positiva egenskaper, men gör dig helare som person och ger dig en klarare identitet dvs. känsla av vem man är.

 

 

Den viktigaste saken som du behöver inse är att du är en fantastisk person, som behöver uttrycka sig själv och älska sig själv lite mer.

Lär dig att säga nej

Ett enda litet ord, kan förändra allting: NEJ. Att säga nej är inte så dåligt och leder inte till några katastrofer.

Hur du säger nej

Gör en lista över de människor som du kämpar med att säga NEJ till. Fråga dig själv ärligt varför du aldrig vågar säga nej till dem: är det rädsla för att bli oälskad, rädsla för att riskera jobbet eller är det något annat?

Föreställ dig nu att du faktiskt säger NEJ! Vad är det värsta som kan hända? Din man kommer inte att lämna dig enbart för att du inte vill stryka hans skjortor längre. Och om han gör det, så vet du i alla fall att du är befriad från det. Hitta inga falska svepskäl.

 

 

Fatta dina beslut och bestäm dig för hur du egentligen vill ha det. Du har all rätt i världen att säga nej. Föreställ dig att du säger nej till de människor som brukar utnyttja din snällhet och föreställ dig sedan även vilket nöje och tillfredsställelse som du kommer att få när folk börjar visa dig mer respekt.

Älska dig själv

Gör en vana av att berätta för dig själv vilken fantastisk person du är och vilka underbara egenskaper du har. Skriv ner dem. Upprepa dem dagligen.

Din generösa natur är en av de största tillgångarna - du behöver endast hitta en balans där. Om du försöker se det goda i dig själv på egen hand, ta på något sätt till andras hjälp också.

 

 

Det finns en massa kurser om hur man uppnår bättre självkänsla eller till att hjälpa dig att erkänna och bota din låga självkänsla. Man kan alltid gå till en coach. Har man gått genom trauma gäller det att prata med någon som kan trauma.

Lär dig säga ja till rätt personer

Omge dig med positiva människor. Var gärna snäll och beredd att ställa upp, men var det inom förnuftiga gränser. Du måste lära dig att skämma bort de personer som förtjänar det.

Förvänta dig inget i gengäld

Den gyllene regeln är att inte vänta dig något tillbaka från de människor som du ställer upp för: varken kärlek, uppmärksamhet eller andra psykologiska fördelar. Agera utifrån din genuina generösitet.

 

 

Praktiska övningar

Föreställ dig i olika situationer då du säger nej av rätt orsaker, till rätt personer. Rätt orsak kan vara att du har annat att göra för stunden eller att personen som du säger nej vanligtvis utnyttjar dig.

Träna att säga nej till personer i din omgivning genom att först säga det som du skall säga tyst till dig själv och sedan även på riktigt, till exempel:

Din mamma kallar på dig. Du skall ha te.

"Mamma, jag kan inte nu. Jag har tyvärr annat att göra."

Dina barn ber dig köpa de senaste leksakerna.

"Barn, vi har inte råd med leksaker nu. Dessutom har ni många gamla leksaker som är mycket finare."

Din granne ringer dig och vill låna internet.

"Jag är så ledsen, men jag använder internet nu."

 

 

Läs ett annat avsnitt:

1. Varningssignalerna - Hur du känner igen en person som är för snäll.

2. Orsakerna - Varför är vissa människor för snälla?

3. Konsekvenserna - Vad händer i våra liv om vi är för snälla?

4. Hanteringstips - Att lära sig att säga nej!