Varför går Merkurius retrograd?

Astro / Astroskola / Merkurius

Det finns en mening med varför Merkurius och andra planeter går retro varje år.

Varför går Merkurius retrograd?

2023-01-15 Varje år går Merkurius retrograd, precis som andra planeter, men vi tenderar att märka denna planets retrorörelse mer, eftersom det oftast handlar om en problematisk tidsperiod med förseningar och förluster.

Förlusterna inkluderar vänner, pengar och tillgångar.

Några av de viktigaste händelserna äger rum just de dagar Merkurius står still eller när kommunikationsplaneten byter tecken.Merkurius går retro i eld, jord, vatten eller luft

Detta sammanfaller med nymånarna i de drabbade tecknen som styrs av elementet i fråga i och med Merkurius alltid befinner sig nära solen. Ibland kommer Merkurius också att backa in i det tidigare tecknet, vilket gör två livsområden stillastående.

Vi kan bara starta om saker. Vi kan gå tillbaka till tidigare saker. Vi kan bara fullfölja redan fattade beslut. Vi kan inte starta något nytt. Eller så måste vi ta en paus innan vi kan gå vidare med våra liv.

Vad är poängen?

Vi tvingas jobba med befintliga relationer och avsluta projekt.

Vi hör av oss med människor vi tappat kontakten med och får chansen att knyta ihop lösa ändar.  

På detta sätt finns det kontinuitet i våra liv. Vi vänder inte bara folk och jobb ryggen, så fort det blir tufft. Att starta helt nya relationer när Merkurius är retro kan ibland hända men ofta slutar det med att man önskar sig att man aldrig har träffats överhuvudtaget.

Merkurius retro hjälper oss också att växa genom att få oss att stanna upp, tänka om, reparera, göra om, reflektera.  Detta skapar också stabilitet i livet.Merkurius retrograd i de tolv husen

Att Merkurius går retro i samma element under ett år, betyder att sammanhängande hus påverkas.

Du kan alltid lära dig mer om de astrologiska husen.

I hus 1, 5 och 9 får Merkurius retrograd oss att tänka om och lära om. Den förståelse man har skaffat sig revideras. Den man är som person revideras med, ens identitet som hänger ihop med de föreställningar vi har, ens utseende och vad man brinner för.

I hus 2, 6 och 10 kräver Merkurius att vi håller samma kurs, snarare än att kasta sig in i någonting nytt och okänt. Man bygger på tidigare erfarenheter. Man blir bättre på vad man redan kan göra. Vi kan nu också betala skulderna med. Hälsa, kost, rutinerna, revideras.

I hus 3, 7 och 11 hjälper Merkurius retrograd oss att arbeta med befintliga relationer snarare än att få chansen att helt enkelt träffa en ny. Man får kontinuitet i det sociala livet. Vi får chansen att ha en sista diskussion med någon annan även när relationen tar slut. 

I hus 4, 8 och 12 kan vi fokusera på inre tillväxt och på att släppa taget.  Vi får chansen att bearbeta känslorna. Vi får också besöka familj och gamla vänner. I själva bostaden får man chansen att måla om, reparera det som gått sönder.  Merkurius retrograd händer för vår skull

Hade inte planeterna gått genom retrograda faser skulle vi verkligen missa ut en hel del. Mest kommer man att missa mycket av själva syftet på jorden som handlar om att utveckla visdom, att utvecklas, att mogna.

Vi skulle hoppa från ett jobb till ett annat, från en person till en annan. Det skulle knappt finnas några mästare, och vi skulle inte ha några vänner för livet.

Merkurius retro hjälper oss att koppla ihop det förflutna med nuet och det hjälper oss att ta reda på var vi befinner oss någonstans i livet. Förnyelse sker också när vi tvingas utföra reparationer samt slänga det som går sönder och köpa nytt.

Merkurius retro händer i slutändan kanske för oss och bör ses som en fördel.

Vad tror du?

OBS! Merkurius retrograd är en illusion som skapas när vi tittar på Merkurius rörelse från jorden. Ingen planet går faktiskt baklänges. I stället saktar planeten ner.

Rekommenderad läsning:

Merkurius i astrologin

Merkurius i de tolv husen