Viktminskningsmetoder: Montignac GI dieten

Hälsa / Viktminskning

Montignac

Det var fransmannen Michel Montignac som först kopplade matens glykemiska index till viktminskning och viktökning. Hans diet har följts av många.

Dietens utgångspunkt är det glykemiska indexet samt olika matkombinationer som leder till viktminskning eller viktökning.

När man kombinerar en del mat, kan man gå upp i vikt. Vi går därför inte upp i vikt på grund av mängden mat som vi äter, utan eftersom vi äter på fel sätt. Enligt Montignac går man upp i vikt till följd av att man äter för mycket av de onda kolhydraterna och av de dåliga kombinationerna mellan olika typer av mat.

GI-metoden rekommenderar att man drar ner på sådan mat som har högt GI (potatis, morrötter, rödbetor, vitt bröd, pasta, m.m.) eftersom de producerar för mycket insulin. Insulin stimulerar tillväxten av fettceller. Förbjudna är även en del kombinationer av fett och kolhydrater, såsom chips eftersom de kombinerar kolhydrater och fett.

Å andra sidan är det tillåtet att äta så mycket protein och fett man vill, så länge man äter sådana mat för sig själva. Frukt är tillåtet, men inte tillsammans med annan mat. Orafinnerade spannmålsprodukter är tillåtna, på grund av deras låga GI.

En typisk dag

Frukost:

Frukt, fullkornsbröd med lättmargarin, koffeinfritt kaffe, skummad mjölk.

Lunch:

Avokado vinaigrette, stek och gröna bönor, ost, vatten

Kvällsmat:

Sallad eller grönsakssallad (ingen stärkelse), svampomelette, grönsallad, fettfri fromage frais.

Resultat

Man går ner minst 5 kg/månaden.

Fördelar

Dieten kan hållas, man kan äta så mycket man vill, man kan äta ute och hos vänner. Dieten innehåller även sådan mat som kan vara mycket nyttig.

Nackdelar

Dieten kan ej garantera en god hälsa långsiktigt eftersom den är obalanserad vad gäller näringsämnen och eftersom man äter rätt så mycket fett. På grund av den låga kolhydratmängden, kan man bli trött.

Källor:

SoFeminine.co.uk

Läs mer:

Montignac Dieten