Barn som föddes strax före och under pandemin har sämre språkkunskaper

VetenskapCOVID-19

2023-12-22 Nedstängningen har stört barnens språkutveckling vad gäller ordförråd och meningarnas komplexitet.

Barn som föddes strax före och under pandemin har sämre språkkunskaper

Sociala interaktioner under de första månaderna i livet är grundläggande för att bebisar ska lära sig att kommunicera och utveckla sina språkkunskaper.

Fysisk kontakt, beröring, leenden och våra första "samtal" ansikte mot ansikte är de pelare på vilka vi bygger vår förståelse av den sociala världen.

De begränsningar som infördes för social interaktion under covid-19-pandemin påverkade dessa tidiga interaktioner i grunden.

Vi interagerade mindre, med färre människor och var tvungna att klara oss utan vissa grundläggande aspekter av kommunikation, som fysisk beröring.

För barn som föddes under pandemin är det lätt att dra slutsatsen att deras första interaktioner var så pass annorlunda att det påverkade deras utveckling.

En grupp forskare har studerat språkutvecklingen hos spanska barn som fötts under eller strax före pandemin.

De fann att de utvecklades långsammare jämfört med äldre barn som fötts före pandemin.

Ordförråd

I studien analyserades utvecklingen av både ordförråd och morfosyntax, det vill säga förmågan att producera komplexa meningar.

Totalt deltog 153 barn mellan 18 och 31 månader i studien. Vi jämförde data från två grupper som grupperades enligt ålder, föräldrarnas utbildningsnivå och liknande förskolor.

De två grupperna var "pre-pandemi" (PRE) och "post-pandemi" (POST).

PRE-gruppen bestod av barn som föddes och bedömdes före pandemin.

POST-gruppen bestod av barn födda antingen några månader före eller under pandemin, mellan oktober 2019 och december 2020.

Resultaten visade att barn födda under pandemin använde färre distinkta ord, vilket innebär att de hade ett mindre ordförråd än de som föddes före pandemin.

Barn födda före pandemin kunde däremot använda mer komplexa fraser, med fler ord och ett bredare spektrum av meningsstrukturer.

Som förväntat låg den genomsnittliga nivån för barnen i PRE-gruppen runt den 50:e percentilen. Den i POST-gruppen nådde dock knappt den 40:e percentilen i både ordförråd och meningskomplexitet.

Begränsad språkstimulans

Restriktioner under pandemin innebar att barnen i POST-gruppen hade begränsade sociala relationer, och interaktionssammanhang som kan ha påverkat deras språkutveckling.

Dessutom påverkades språkliga stimuli både av variationen och frekvensen av sociala interaktioner och av användningen av masker.

Masker hindrar förståelsen och gör det svårt att ta emot visuell information när man lär sig språk.

Sammantaget kan dessa omständigheter ha lett till en långsammare språkutveckling i denna grupp.

Dessa fynd belyser den enorma betydelsen av tidiga sociala interaktioner och den tydliga effekten av sammanhang på spädbarns utveckling.

I typisk utveckling lär sig ett barn först några ord och ökar sedan gradvis sitt ordförråd. Sedan börjar barn sätta ihop två ord och lär sig hur ord kan kombineras för att uttrycka alltmer komplexa meningar. Denna process äger rum genom varierade och meningsfulla interaktioner med andra: vi lär oss att tala för att människor talar till oss och för att vi kan se att det vi säger påverkar dem.

Risker för de mest utsatta

I en normal kontext förväntas pandemins effekter på språkutvecklingen kompenseras över tid. Denna situation har dock utgjort ytterligare en riskfaktor för de mest utsatta barnen, det vill säga de som löper större risk att drabbas av utvecklingssvårigheter, antingen av biologiska eller sociala skäl.

Studier har visat att covid-19-krisen generellt sett har drabbat utsatta grupper särskilt hårt. Eftersom det finns belägg för att de som föds under pandemin utvecklas långsammare överlag får vi inte lämna efter oss barn som har större sannolikhet att utvecklas atypiskt. Vi har en skyldighet att upptäcka risksituationer så tidigt som möjligt. Detta är det enda sättet att undvika "kaskadeffekter" i senare utveckling.

Om tidig upptäckt redan var avgörande är det nu viktigt i kölvattnet av pandemin. Även om covid-19-krisen kan tyckas tillhöra det förflutna är dess effekter på befolkningens psykiska hälsa i allmänhet, och på barns utveckling i synnerhet, fortfarande en verklighet som vi inte kan och inte får ignorera.

Om artikeln

Denna artikel publicerades ursprungligen på spanska och översatts till engelska under en Creative Commons licens.