Motion stärker hjärnan – även när kroppen har lite energi

Hälsa Motion och träning

Bild: Sora

2025.04.25 - Ny studie visar att fysisk aktivitet förbättrar minnet och hjärnans hälsa, även när kroppens energinivåer är låga.

Vi vet att motion är bra för kroppen. Men hur påverkar det egentligen hjärnan?

En ny studie från University of Missouri visar att träning är viktigare för hjärnan än man tidigare trott – till och med när en av hjärnans viktiga energikällor saknas.

Forskarna Taylor Kelty och R. Scott Rector ville ta reda på hur hjärnan påverkas när levern inte kan producera tillräckligt med ketoner.

Ketoner är små ämnen som kroppen tillverkar när den inte får tillräckligt med socker (glukos) och som hjärnan använder som bränsle. De hjälper till med minne, inlärning och att hålla hjärnan frisk.

När ketoner saknades i studien märkte forskarna, precis som väntat, att hjärnans funktion blev sämre. Minnet försämrades och tankeförmågan minskade. Men något oväntat hände också: fysisk aktivitet kunde ändå förbättra hjärnans funktion, trots att ketonerna saknades.

– Vi trodde att träningen inte skulle hjälpa när ketonerna var borta, men det visade sig att motion har så stor effekt på hjärnan att den hittar andra vägar för att må bra, säger Taylor Kelty, som arbetar som forskare vid universitetet.

R. Scott Rector, som också deltog i studien, förklarar att kroppen påverkas av träning på många olika sätt som vi ännu inte helt förstår.

– Det här visar att motion gör nytta på flera plan. Även om vi stänger av en väg i kroppen, finns det andra effekter av träning som kan hjälpa, säger han.

Resultaten är extra viktiga för personer med leversjukdomar, där kroppen har svårt att bilda ketoner. Tidigare forskning har visat att personer med svår leversjukdom har högre risk att få demens. Därför kan motion vara ett viktigt sätt att skydda hjärnan.

– Om levern inte kan producera ketoner kan det leda till att minnet försämras och till slut till demens, säger Kelty.

Forskarna hoppas att deras arbete ska öka kunskapen om hur ketoner och motion påverkar hjärnan, och att fler ska förstå hur viktigt det är att röra på sig för både kroppen och hjärnan.

– Vi vet fortfarande inte allt, men det är spännande att se hur mycket vi kan upptäcka med ny teknik och nya samarbeten, säger Kelty.

Studien är ett exempel på hur forskning och motion kan bidra till bättre hälsa och förebygga sjukdomar i framtiden.