Åtta nyttiga bladgrönsaker som håller dig frisk

Hälsa Mat och hälsa

2023-11-20 Bladgrönsaker innehåller många viktiga näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Därför kan de förbättra vår hälsa.

Åtta nyttiga bladgrönsaker som håller dig frisk

I en artikel som publicerades i The Conversation, rekommenderar nutritionisten och universitetslektorn Sweajit Sarkar, Londons universitet, åtta salladstyper.

De kan ätas, som eller i sallader och tillbehör, som håller en frisk, förbättrar immuniteten och förebyggar risken för kroniska sjukdomar.  De kan även njutas av i soppor och smoothies.

Spenat

Spenat, för att man får tag på det året runt. Spenat är en bra källa för järn, kalcium, kalium och vitaminerna B6, V och K. Antioxidanterna i spenat minskar risken för många typer av sjukdomar, bland annat hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.

Spenat bör man helst äta okokt, i färsk form så att de naturligt förekommande polyfenolerna och flavanolerna i bladen inte blir förstörda.

Vissa polyfenoler och flavonoider kan minska risken för att utveckla vissa cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och neurodegenerativa sjukdomar, såsom Alzheimers sjukdom.

Grönkål

Grönkål har en unik smak som kan variera något beroende på dess sort och hur den tillagas. 

Om du tycker om bitter smak, är grönkål rätt vad för dig. Packad med viktiga mikronäringsämnen som kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, zink, koppar, mangan och selen, och flera vitaminer bland annat A, B, E, C och K, kan du räkna med en kalorisnål hälsosam måltid varje gång.

Undvik att blanchera och koka grönkål eftersom det kan minska mängden vattenlösliga mineraler, vitaminer och fytokemikalier i bladen. Grönkål kan ätas okokt i sallader.

Mangold

Mangold har en mild sötaktig smak och som innehåller bra mängder av vitamin A och C. Cirka 175 gram mangold kan uppfylla ditt dagliga behov av K-vitamin – vilket är viktigt för att undvika blodpropp och ha friska ben.

Mangold, som finns i en mängd olika färger, innehåller även viktiga mineraler som järn, koppar, kalium och kalcium.

Collard greens eller savoykål

Collard greens är en supergrönsak, en bra källa till lutein, vilket är bra för ögonens hälsa. Collard innehåller även vitamin A och C och mineraler som kalcium, järn, zink, koppar och selen och är en bra källa till fiber. Precis som med spenat är denna grönsak tillgängligt året runt.

I Sverige verkar dock inte denna typ av kål vara populär. Kanske kan den ersättas av savoykål med en rad imponerande hälsofördelar.

Rucola

Rucola, på svenska senapskål, har en fräsch, sydlig, lätt bitter och pepprig smak. Denna växt har konsumerats av människor sedan åtminstone romartiden , och är en populär topping på pizzor.

Rucola innehåller nitrater – vilket studier har visat kan förbättra prestanda i sport. Utöver detta är rucola rik på vitamin K och C, samt kalcium och polyfenoler .

Romansallat

Den krispiga och mildsmakande romansallaten innehåller många näringsrika godsaker. Det är en bra källa till vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, K, C och folat (ett B-vitamin som är särskilt viktigt under graviditeten). Dessa näringsämnen är viktiga för att upprätthålla den allmänna hälsan och stödja ett hälsosamt immunsystem.

Romansallat utgör även en källa till fiber, som man vet minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke, typ 2-diabetes och tarmcancer.

Vattenkrasse

Vattenkrasse ett utmärkt val, inte bara för sin smak, utan för att växten är en rik källa på vitamin A och C och antioxidanter. Forskning visar att vattenkrasse kan vara ett terapeutiskt medel vid muncancer. Den besläktade smörgåskrassen kan odlas hemma.

Sellerikål

Den kinesiska kålen bok choy eller pak choy, har en mild smak o och tillfredsställande konsistens. Den kan användas i röror, soppor, sallader eller helt enkelt sauteras som tillbehör.

Den är rik på fibrer samt olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Denna bladgrönsak kan hjälpa med benhälsa, immunitet, syn, hjärthälsa, blodtryck och eventuellt förhindra vissa typer av cancer.