Vetenskap, forskning och nya rön

KATEGORIER: Hälsa / Viktminskning

Ät under rätt ljusförhållanden

Vakehet och uppmärksamhet spelar en stor roll.

Kaffe och yoghurt för din tarmflora

2016-05-27 När man äter i svagt upplysta restauranger, brukar man äta långsammare och slutligen mindre än i starkt upplysta restauranger har studier visat. Forskarna ville dock veta om ljusförhållandena påverkade hälsosamma val vad gällde mat.

Ny forskning som publicerades i Journal of Marketing Research visar att de som äter middag i väl upplysta rum är cirka 16-24% mer benägna att göra hälsosammare val jämfört med de som äter i svagt upplysta rum. Forskarna fann dessutom bevis på att denna effekt har att göra med graden av vakenhet.

”Vi känner oss piggare i väl upplysta rum och därmed gör vi hälsosammare val.” förklarar forskaren Dipayan Biswas, South Florida Universitet.

Forskarna tittade först på 160 restauranger i 4 kedjerestauranger. Hälften av de kunder som satt i väl upplysta rum var mer benägna att välja hälsosammare alternativ (såsom grillad eller ugnsbakad fisk, grönsaker eller vitt kött) över relativt ohälsosammare rätter (såsom stekt mat eller dessert). Dessutom visade försäljningskvitton att de kunder som åt i svagt upplysta rum faktiskt beställde 39% fler kalorier.

Nästa steg var att replikera resultaten i fyra laboratoriestudier som involverade totalt 700 studenter.

I denna uppföljningsstudie visade man också att när deltagarnas uppmärksamhet höjdes tack vare användning av koffeinplacebo eller genom en uppmaning som väckte uppmärksamhet och höjde graden av vakenhet, var de som åt i svagt upplysta rum lika benägna som de som åt i väl upplysta rum att göra hälsosammare val.

Därför drar forskarna slutsatsen att det främsta skälet till varför vi gör hälsosamma val på väl upplysta platser är att vi helt enkelt känner oss piggare.

Ljusförhållandena skapar en viss stämning och förbättrar middagsupplevelsen, något som gör att många restauranger har en svag belysning.

Men enligt Brian Wansick, medforskare i studien samt författare till boken Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life, är inte en svag belysning så dålig egentligen i och med man äter långsammare, mindre och njuter mer av maten. Lyckas man även hålla sig vaken i en sådan miljö, kommer man att välja hälsosammare rätter något som är bra för hälsa och vikt.

Slutsatsen blir således att man bör äta i svag belysning när man är pigg och uppmärksam för att båda äta mindre och hälsosammare.


Källa: Orignalartikel kommer från Cornell Food & Brand Lab. Kan redigeras vad gäller innehåll och längd eller ompubliceras i sin ursprungliga format.

Referens: DIPAYAN BISWAS, COURTNEY SZOCS, BRIAN WANSINK, ROGER CHACKO. Shining Light on Atmospherics: How Ambient Light Influences Food ChoicesJournal of Marketing Research, 2016; DOI:10.1509/jmr.14.0115

>