Kaffe, vin och yoghurt för din tarmflora
Människor som regelbundet konsumerar yoghurt eller filmjölk har en större mångfald av tarmbakterier, vilket förknippas med en god hälsa. Kaffe och vin kan öka mångfalden också, medan helmjölk eller ett högt kaloriintag kan minska den.
2016-05-02 Allt du äter eller dricker påverkar dina tarmbakterier, och kommer sannolikt att ha en inverkan på din hälsa. Denna slutsats kommer från en storskalig studie ledd av Cisca Wijmenga av vilken effekt mat och medicin har på den bakteriella mångfalden i den mänskliga tarmen.
Forskare samlade avföringsprover från mer än 1100 personer i norra Holland. Proverna användes för att analysera tarmbakteriernas DNA. Förutom avföring, samlades det information om deltagarnas kost, medicinanvändning och hälsa.
Det unika med studien är att man har kartlagt alla bakterie-DNA för att få en mycket detaljerad information om olika bakterietyper.
Människor som regelbundet konsumerar yoghurt eller filmjölk har en större mångfald av tarmbakterier. Kaffe och vin kan öka mångfalden också, medan helmjölk eller ett högt kaloriintag kan minska den.
"Det finns en god korrelation mellan mångfald och hälsa: ökad mångfald är bättre." förklarar forskaren Alexandra Zhernakova.
Förutom detta finns det minst 19 olika typer av mediciner som påverkar den bakteriella mångfalden i tarmen. Några av dessa mediciner är sådana som ofta används. En tidigare studie av Groningen forskare har visat att läkemedel mot halsbränna minskar denna mångfald, medan antibiotika och diabetesläkemedlet metformin också har en effekt.
Forskarna tycker att resultaten är mycket viktiga. Även om man inte kan hjälpa gener och ålder, kan man alltid påverka tarmbakteriernas mångfald genom att anpassa diet och medicinanvändning.
Det är nu möjligt att bekämpa fetma genom en ”fekal transplantation” som går ut på att tarmbakterier från en smal människa införs i tarmen hos en överviktig patient. En lämplig diet eller specifik medicin kan ha samma positiva effekt på tarmfloran.
Källa:
Lifestyle has a strong impact on intestinal bacteria, UNIVERSITY OF GRONINGEN