10 skäl till att äta mer hummus plus recept

KATEGORIER: Hälsa / Näringsämnen / Recept

Recept i slutet av artikeln.

2016-06-24: Det finns många anledningar till varför det är helt acceptabelt att äta så mycket hummus som möjligt.

 

1. Näringsämnena i hummus kan hjälpa dig med viktkontroll.


Hummus är rik på protein och kan hjälpa oss att hålla hungern borta och balansera blodsockernivåer. Detta kan bidra till att minska överdriven småätande. Den stora järnhalten i hummus kan också öka din energi, och du blir motiverad att träna och motionera mer.


2. Kikärter kan sänka kolesterolet.


En studie av en australisk föreläsare i hälso- och biomedicinsk vetenskap vid University of Tasmania, visade att den grupp som konsumerade kikärtor varje dag konsumerade mindre gett och hade en minskning av kolesterol.

3. Hummus kommer i så många otroliga smaker.


Du kan aldrig få uttråkad med hummus eftersom det finns en myriad av olika sätt att smaksätta den. 

 


4. Ät hummus, bli som Natalie Portman.

Skådespelerskan Natalie Portman berättade en gång för Vogue att hon konsumerar sin egen vikt i hummus varje dag efter att ha gått ner i vikt betydligt för ny roll.

5. Kikärter kan bidra till att minska cancerrisken.


Livsmedel som innehåller folsyra kan minska risken för tjocktarmscancer i och med folsyra spelar en viktig roll i celldelning. Forskare tror dessutom att kostfiber bidrar till att främja tillväxten av hälsosamma bakterier i tjocktarmen, som i sin tur också ger cancerskydd.

 


6. Hummus utgör en del av "Medelhavsdieten", som är superbra för dig.


Enligt en studie är det bra att byta till medelhavsdiet skulle man löpa risk för hjärtinfarkt, stroke och hjärtsjukdomar. Bönor är en stor del av denna diet.

7. Hummus är ett hälsosammare alternativ till majonnäs, margarin etc. och andra bredbara pålägg


Du kan ha hummus med sallad, kyckling och ägg på mackan som ett hälsosammare alternativpålägg. Man kan också blanda hummus med avokado samt rostad röd paprika för en sund och välsmakande lunch.  

 


8. Det är  lätt att göra din egen.

Allt du behöver för att göra din egen hummus är en matberedare, en burk kikärter, en vitlöksklyfta, extra jungfruolja, tahini, citronsaft och salt. Allt du behöver göra är att kasta alla ingredienser i processorn.

 


9. Eftersom resten av världen också verkar vilja äta mer hummus.


Om du börjar känna att du kan ha en allvarlig hummus problem, oroa dig inte, resten av världen är där med dig. Kolla Facebook och Twitter och du kommer att se att många människor älskar hummus. Ta tröst i vetskapen att du är besatt av en av de mest hälsosamma maträtterna.

10. Och slutligen, eftersom denna jättetallrik med hummus gjordes


Denna stora  hummusgryta gjordes 2010 i Beirut och innehar Guinness världsrekord för den största tallrik hummus för att någonsin existera.

 

 

Hummus recept från Ica.se:

Ingredienser, 5 dl hummus

1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter (à 400 g)
1/2 chilifrukt
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini (sesampaste)
salt och peppar

Så här gör du

- Finhacka vitlöksklyfta. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i en matberedare.
- Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till servering.