Vår kärlek till hundar har en lång historia

KATEGORIER: Vetenskap / Natur och miljö

Människans bästa vän är också vår äldsta vän.

Vår kärlek till hundar har en lång historia

2018-08-09 DNA-analys verkar indikera att hundar separerades från vargar för 40 000 år sedan och detta kan ha skett flera olika gånger, även om själva domesticeringsprocessen kan ha börjat mycket tidigare, för så länge som 100 000 år sedan.

Även om hund och människa har levt tillsammans under en mycket lång tid, har man bara under senare år som forskare börjat undersöka hundar i egenskap av en konstgjord art och vad det är som gör vårt förhållande till dem så speciell.

Enligt Juliane Kaminski från Portsmouth Universitet i Storbritannien har hundar spenderat så lång tid tillsammans med människor att de har utvecklats för att tänka precis så som vi gör.



Relationen mellan vår art och hundar är så pass meningsfull, att hundar kan se, höra och till och med lukta våra känslor för att sedan anta dem som sina egna. Om en hund luktar våra stresshormoner eller rädsla blir de själva stressade och rädda.

Hundar är också goda karaktärsbedömare och föredrar människor som hjälper andra, framför icke-samarbetsvilliga sådana. Hundar kan också lura och ibland manipulera otillförlitliga människor för att skaffa sådant som de vill ha såsom mat.



Hundens hjärna behandlar språk på samma sätt som vi gör, och hundar känner igen användning av positiva uppmuntrande ord och intonation. Olika studier har även visat att hundens ansikten är mest uttryckliga när de vet att folk tittar på dem.

Hundar är också mycket duktiga på att förstå mänskliga gester. De är i själva verket bättre på det än andra arter, inklusive schimpanser i deras förmåga att förstå mänskliga gester. De vet även precis när det är dags att vara supersöta och det finns även bevis på att hundar tar hänsyn till om människor förstår deras kommunikationssignaler eller inte.

Allt detta föreslår att hundar är mycket känsliga för mänsklig uppmärksamhet.

Källor och vidare läsning:

Hunden – Naturhistoriska riksmuseet

Dogs really can smell your fear, and then they get scared too, New Scientist

New Scientist Live: dogs and people, a 40,000-year love story, New Scientist

Psykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati

Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.