Världens hav absorberar 60 % mer värme än vi trott, visar ny studie
KATEGORIER: Vetenskap / Natur och miljö
Varmare hav har konsekvenser för hela jorden.
2019-01-13 Våra hav blir varma snabbare än man trott, på grund av klimatförändringar som orsakas av mänsklig aktivitet, visar ny studie.
Studien som publicerades i tidskriften Science under denna vecka, visade att världens hav är mycket varmare än de var på 1960-talet. Forskarna menade också att 2018 skulle vara rekordvarm för haven.
Stigande havsnivåer
Varmare vatten tar upp mer utrymme. Detta betyder att havsnivån stiger. Studien säger att den här effekten ensam kan leda till att havsnivåerna vid seklets slut har stigit med cirka 30 cm.
”Det låter inte mycket, men det finns många stora städer runt om i världen, som är byggda på återställt land, som inte ligger mer än 30 cm över havsnivån.” hävdar Stephen Simpson, docent i marinbiologi och global förändring vid Exeter Universitet i Storbritannien. ”Många millioner människor kommer att förflyttas.”
Men detta är inte hela historien. Uppvärmningen kommer att leda till smältning av de arktiska glaciärerna och då stiger havsnivån ännu mer.
Denna kombination mellan varmare hav och smältande is kommer att leda till att havsnivån år 2100 kommer att stiga med upp till en meter. Hundratals miljoner människor kommer att tvingas lämna sina hem.
Stigande havsnivåer orsakar redan mer översvämning i USA, och inom de närmaste 30 åren kan mer än 300 000 amerikanska bostäder översvämmas varannan vecka, enligt forskning från Union of Concerned Scientists (Bekymrade vetenskapsmäns förening).
Extremt väder blir mer extremt
Varma oceaner gör tropiska stormar intensivare och långvarigare.
Orkanen Harvey förde med sig mer än 1,5 meter regn över fyra dagar i slutet av augusti 2017. Orkanen förvärrades av ovanligt varma havstemperaturer. För kustområden som redan kämpar med stigande hav, kommer dessa stormar att skapa ännu mer översvämning.
Stigande temperaturer innebär även förändrade regnmönster. Högre temperaturer leder till mer förångning något som betyder att vissa delar av jorden blir våtare medan andra delar blir torrare.
Havlivet hotas
Korallrev är särskilt känsliga när haven blir uppvärmda. Mellan 2016 och 2017 dödades hälften av korallerna i Stora Barriärrevet utanför Australien till följd av två olika värmeböljor.
Nästan tre fjärdedelar av världens korallrev påverkades av dessa värmeböljor och experterna säger att varmare oceaner innebär att det kommer att bli allt vanligare med koraller som dör ut.
Ett annat problem för havslivet är att fler översvämningar medför att fler näringsämnen tar in i havet. Detta leder till planktonutvecklingar, något som innebär att vissa delar av havet saknar syre. Det blir svårt för fiskarna att bo där.
Varma hav har redan mindre syre något som så klart förvärrar problemet. På vissa områden i Japan, Taiwan och Östersjön har mycket låga syrehalter lett till att fiskarterna dör ut.
Varma hav gör att korall blir blek. Heron Island, Stora Barriärrevet, februari 2016.
Matsäkerhet
När haven blir varmare kommer många fiskarter att migrera till svalare områden. Problemet är bara att vissa vattenområden är för varma för samtliga fiskarter. Dessa områden som blir fattiga på fisk ger upphov till matbrist.
En sådan risk är redan allvarlig i troperna. Och där är fisk från korallreven den enda proteinkällan för befolkningen.
Smältande is
Varmare hav orsakar smältning av havsis. Havsis flyter på havsytan och när den smälter påverkas inte havsnivån. Men mindre havsis innebär att det finns minskade möjligheter att reflektera bort värme från solen och jorden blir därmed varmare.
Vissa djur är beroende av havsis för att överleva, bland annat isbjörnar.
Arktiska folkgrupper såsom inuiterna i Kanada är kulturer grundade på havsis. De jagar sälar och isbjörnar på havsis. När havsisen väl har försvunnit har kulturen förstörts.
Finns det några goda nyheter?
I den nya studien säger forskarna att man kan se en oroväckande ökningstakt när det gäller havstemperaturen.
”Det enda positiva är att vi nu har en bättre förståelse för förhållandet mellan mänskliga utsläpp och havsuppvärmning” hävdar Simson.
Kontroll av utsläpp är viktig för både vår generation och nästa.
Källa: CNN
Psykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati
Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.