Tio tecken på att du dricker för lite vatten

Hälsa Mat och hälsa

Bild: Depositphotos

2024-09-15 Att hålla vätskebalansen är avgörande för hälsa och välbefinnande. Här är tio tecken på att du inte får i dig tillräckligt med vatten.

Vatten är livets elixir. Det är en grundläggande komponent i människokroppen, som utgör omkring 60 % av vår totala kroppsvikt. Vatten spelar en avgörande roll i praktiskt taget alla kroppens funktioner, från att reglera kroppstemperaturen till att transportera näringsämnen och syre till cellerna.

Vatten hjälper till att smörja leder, skyddar vitala organ och vävnader samt bidrar till att eliminera avfallsprodukter genom urin, svett och avföring. Att inte få i sig tillräckligt med vatten kan snabbt leda till uttorkning, vilket påverkar kroppen på flera sätt – allt från lindriga symtom till allvarliga hälsorisker.

Lästips: Så vet du om du får i dig tillräckligt med fiber



Att gå törstig under en längre tidsperiod anses skadligt, både för att det skadar njurarna samt för att hormonerna som utsöndras vid törst kan påverka celler negativt. Hamnar man i en situation då det finns brist på vatten ska man dricka små klunkar över tid för att programmera njurarna för att spara vatten samt undvika överdriven värme och fysisk aktivitet som ökar svettningen.

Här är tio tecken på att du dricker för lite vatten:

1. Torr hud
En av de första och tydligaste indikationerna på vätskebrist är torr hud. Om du märker att din hud känns sträv eller flagnar mer än vanligt, kan det vara ett tecken på att du inte får i dig tillräckligt med vatten. Hudens elasticitet minskar också när kroppen är uttorkad.

2. Mörk urin
Urinens färg kan avslöja mycket om din vätskestatus. Om din urin är mörkare än ljusgul, kan det vara ett tecken på att din kropp sparar vatten på grund av en vätskebrist. Klar till ljusgul urin är oftast ett tecken på att du är väl hydrerad.

3. Känsla av konstant törst
Törst är kroppens mest direkta sätt att signalera att du behöver dricka vatten. Om du ofta känner dig törstig, trots att du dricker, kan det vara ett tecken på att din kropp inte får tillräckligt med vätska.

4. Torr mun och hals
Att ha en konstant torr eller klibbig känsla i munnen är ett tydligt tecken på att din kropp behöver mer vatten. Detta symtom kan även påverka dina smaklökar och göra att mat smakar annorlunda.

5. Trötthet och slöhet
Vatten är avgörande för att bibehålla energinivåerna. Uttorkning kan leda till känslor av trötthet och slöhet, även om du har sovit tillräckligt. Detta beror på att när kroppen saknar vatten, tvingas hjärtat arbeta hårdare för att pumpa syresatt blod till cellerna.

6. Yrsel och huvudvärk
Huvudvärk och yrsel kan vara ett tecken på att du dricker för lite vatten. När du är uttorkad minskar mängden vätska runt hjärnan, vilket kan orsaka obehag och smärta. Detta kan även påverka din kognitiva funktion, vilket gör det svårt att koncentrera sig.



7. Sällsynt urinering
En frisk person ska urinera ungefär 6-7 gånger per dag. Om du märker att du går på toaletten mer sällan än vanligt kan det vara ett tecken på att du inte får i dig tillräckligt med vätska.

8. Muskelkramper
Vätskebrist påverkar elektrolytbalansen i kroppen, vilket kan leda till muskelkramper. Detta är särskilt vanligt efter fysisk aktivitet, då kroppen förlorar både vatten och elektrolyter genom svettning.

9. Dålig andedräkt
Saliv har antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla munnen ren. När du är uttorkad producerar du mindre saliv, vilket kan leda till en ökning av bakterier och därmed dålig andedräkt.

10. Hunger trots att du nyligen ätit
Många misstar törst för hunger. Om du känner dig hungrig trots att du nyligen ätit, kan det vara ett tecken på att din kropp egentligen är i behov av vatten. Nästa gång du upplever detta, prova att dricka ett glas vatten och se om känslan försvinner. En studie från 2016 fann att de som ökade sin konsumtion av vanligt vatten med 1 procent minskade sitt totala dagliga kaloriintag samt sin konsumtion av mättat fett, socker, natrium och kolesterol.



Att dricka för mycket vatten kan vara farligt

Det är viktigt att inte överdriva vattenintaget heller. Att dricka för mycket vatten kan leda till ett tillstånd som kallas vattenförgiftning eller hyponatremi, vilket inträffar när kroppens elektrolyter, särskilt natrium, späs ut till farligt låga nivåer. Detta kan leda till symtom som huvudvärk, illamående, kräkningar och i allvarliga fall svullnad i hjärnan, vilket kan vara livshotande. Dessutom skadas hjärnan.

En god tumregel är att dricka när du är törstig och inte tvinga i dig vatten i överdrivna mängder. Hur mycket vatten vi behöver få i oss varje dag varierar från person till person och påverkas av bland annat ålder, kroppsvikt, hälsa, fysisk aktivitet, matvanor och omgivningens temperatur.

En allmän riktlinje är att en frisk vuxen behöver ungefär två liter vatten per dygn, eller 30–35 milliliter per kilo kroppsvikt. I det ingår både vätskan från det vi äter, som kan vara ungefär en liter per dygn, och från det vi dricker.

Vattenintaget kan också komma från andra källor, som mat (speciellt frukt och grönsaker) samt andra drycker. Det är viktigt att lyssna på kroppens törstsignaler och dricka vatten regelbundet under dagen.

 

Källor:

Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005–2012, JHND

Sluta klunka – du dricker inte för lite vatten, , Karolinska Institutet

Vanliga tecken på vätskebrist , Kry

Dehydration , Mayo clinic