Kallbryggt kaffe: 9 anledningar till att det tar världen med storm

Hälsa Mat och hälsa

Bild: Depositphotos

2024-06-20 Upptäck varför kallbryggt kaffe blir alltmer populärt och lär dig hur man gör det hemma.

Kallbryggt kaffe har blivit alltmer populärt de senaste åren, och det finns flera anledningar till att människor föredrar denna uppfriskande dryck som dessutom anses kunna förlänga livet.

Skonsamt för magen

En av de största fördelarna med kallbryggt kaffe är dess lägre syrlighet. Kall bryggning extraherar mindre syror från kaffet, vilket gör det mer skonsamt för magen. Detta är särskilt fördelaktigt för personer med känsliga magar eller sura uppstötningar.

Bättre för tandhälsan

Eftersom kallbryggt kaffe har är mindre syrlig, är det mindre benäget att orsaka tandemaljerosion, vilket kan vara en fördel för din tandhälsa på lång sikt.

Längre hållbarhet

Eftersom kallbryggt kaffe bryggs kallt och förvaras i kylskåp, har det en längre hållbarhet än varmt bryggt kaffe. Du kan förvara kallbryggt kaffe i kylen i upp till två veckor utan att smaken försämras, vilket gör det praktiskt för dem som vill ha kaffe tillgängligt utan att behöva brygga en ny sats varje dag.

Extra energikick

Kallbryggt kaffe tenderar att ha högre koffeininnehåll än traditionellt varmt kaffe eftersom det använder en högre koncentration av kaffe till vatten under bryggning. Detta gör kallbryggt kaffe till ett bra val för dem som vill ha en extra energikick.

Energisnål förberedning

Det tar längre tid att förbereda kallbryggt kaffe, men i och med man helt enkelt blandar grovmalt kaffe och kallt vatten i en behållare, och låter blandningen stå i kylskåp över natten eller enligt vissa rekommendationer i 12–24 timmar, förbrukas det inte någon extra energi. Detta gör kallbryggt kaffe till en bekväm och enkel lösning för att förbereda kaffe i förväg var som helst.

Mångsidighet

Kallbryggt kaffe är extremt mångsidigt och kan avnjutas på olika sätt. Du kan dricka det rent över is, späda det med vatten eller mjölk, eller använda det som bas för olika kaffedrinkar och cocktails. Dess koncentrerade form gör det enkelt att anpassa styrkan efter din smak.

Kan värmas upp i efterhand

Kallbryggt kaffe är perfekt för varma sommardagar, men kaffet kan värmas upp i efterhand om man nu föredrar en varm kopp kaffe i stället en kylig kväll eller vintertid.

En fråga om smak

Även om många uppskattar den mjukare smaken av kallbryggt kaffe, föredrar vissa den starkare och mer komplexa smaken av varmt bryggt kaffe. Kallbryggt kaffe kan sakna de aromatiska oljor och smaker som frigörs vid högre bryggtemperaturer.

Enkel tillagning

Att förbereda kallbryggt kaffe hemma är enkelt och kräver minimal utrustning. Idag finns det dyra kaffebryggare för kallbryggt kaffe som man egentligen inte behöver. Här är en steg-för-steg-guide för att göra kallbryggt kaffe på ett kostnadseffektivt sätt.

Ingredienser: Grovmalt kaffe och kallt vatten

Välj ett kaffe av hög kvalitet och mal det grovt. Ett grovt malet kaffe är viktigt för att undvika att kaffet blir grumligt och bittert. Mät upp kaffet. En bra tumregel är att använda en del kaffe till fyra delar vatten – till exempel 1 dl kaffe till 4 dl vatten. Du kan dock brygga större mängder kaffe för hela veckan om du har möjlighet att förvara kaffet i kylskåpet. Kaffet kan spädas ut senare.

Hur du gör

Blanda kaffe och vatten i en lämplig behållare med lock och rör om försiktigt för att säkerställa att allt kaffe är täckt av vatten och väl blandat.

Låt det brygga

Täck behållaren och låt kaffet brygga i kylskåpet eller i rumstemperatur. Bryggningstiden bör vara minst 12 timmar och upp till 24 timmar beroende på hur starkt du vill ha ditt kaffe. Längre bryggningstid ger ett starkare och mer koncentrerat kaffe. Du kan också smaksätta ditt kallbryggda kaffe genom att tillsätta kryddor som kanel eller vaniljstång under bryggning.

Läs även: Tre kryddor som gör kaffet nyttigare

Sila bort sumpen

Efter bryggning, använd en fin nät- eller kaffefilter för att sila bort kaffepulvret. Häll det bryggda kaffet genom silen i en ren behållare eller karaff. Om du vill ha extra klart kaffe kan du sila det igen genom en filtduk. Du kan även använda en vanlig stämpelkanna.

Förvara det färdiga kallbryggda kaffet

Häll det silade kaffet i glasflaskor eller karaffer och förvara det i kylskåpet. Kallbryggt kaffe kan förvaras i kylskåpet i upp till två veckor.

Servera

För att servera, häll upp kallbryggt kaffe över is och späd eventuellt med vatten eller mjölk efter smak. Du kan också söta kaffet med sirap eller socker om så önskas.

Tips: Experimentera med olika bryggningstider och kaffesorter för att hitta den perfekta smaken och styrkan för din smak.