Astronomer tar de första bilderna av flerplanetsystem runt solliknande stjärna

KATEGORIER: Vetenskap / Universum

I de allra flesta fall ser man inte planeterna man "hittar".

Astronomer tar de första bilderna av flerplanetsystem runt solliknande stjärna

2020-07-24 Europeiska södra observators teleskop hittade två jätteplaneter som kretsar runt en avlägsen solliknande stjärna

Cirka 300 ljusår från jorden finns TYC 8998-760-1, en stjärna som liknar vår sol, men som är omkring fyra och en halv miljard år yngre än vår egen sol. I maj upptäckte astronomerna som studerade den solliknande stjärnan att en stor gasplanet höll stjärnan sällskap på sin resa genom rymden. 

Nu, bara två månader senare, har samma team upptäckt en annan planet, ännu längre bort från stjärnan.

Det som är anmärkningsvärt är att detta är första gången man lyckats ta faktiska bilder av flera planeter som kretsar kring en stjärna som liknar vår sol. Majoriteten av dessa avlägsna himlakroppar upptäckts indirekt. Astronomer ser inte planeten i sig men antar att den finns på grund av dess effekter på stjärnors ljus. När stjärnans ljusstyrka minskar antar man att en planet har korsat synfältet. En annan metod är att söka efter förändringar i stjärnornas hastigheter, som orsakas av gravitationskraften från osynliga planeter. Det är så man brukar hitta så kallade exoplaneter - planeter utanför vårt solsystem.Men hjälp av viss utrustning, såsom det mycket stora teleskopet i Atacama-öknen i Chile samt SPHERE-instrumentet, kan astronomerna blockera stjärnans ljus och se planeterna i närheten. Anledningen är att det är svårt att se planeterna som inte avger särskilt mycket ljus när de ligger för nära stjärnan de kretsar runt.

Astronomer har tidigare sett planeter kretsa runt en annan stjärna vid namn HR 8799. Denna stjärna saknar dock tungmetaller och liknar inte vår egen sol. TYC 8998-760-1 är däremot en yngre version av vår sol och de två gasjättarna liknar Jupiter och Saturnus. Det är som att titta tillbaks i vårt eget solsystems utveckling.

De två exoplaneterna är otroligt stora. Den första som upptäcktes i maj är cirka 14 gånger större än Jupiter, medan den andra är cirka 6 gånger större än den första. Avståndet till deras stjärna är också mycket stort. Avståndet mellan den första planeten och stjärnan är cirka 160 astronomiska enheter och den andra har dubbla avståndet. Man kan jämföra med Pluto i slutet av vårt solsystem som befinner sig bara 40 astronomiska enheter bort från vår sol.

Ännu större teleskop är på gång som förhoppningsvis i framtiden kan ge astronomerna ännu bättre möjlighet att direkt titta på avlägsna världen.

Källa:

Exoplanets: First image of multi-planet system around Sun-like star, ScienceFocus

Astronomers capture first images of multiplanet system around sunlike star, CNET

Journalreferens:

Astrophysical Journal Letters, Two directly-imaged, wide-orbit giant planets around the young, solar analogue TYC 8998-760-1