Speciell muskel bakom hundarnas ”valpsögon”

KATEGORIER: Vetenskap / Natur och miljö

Hundar har utvecklat muskler runt ögonen för att bättre kommunicera med människor samt få oss att smälta.

Speciell muskel bakom hundarnas ”hundvalpsögon”

2019-06-20 Forskning verkar indikera att vi smälter inför hundarnas bedjande blick och evolutionen av hundarnas ögonmuskler är förknippad med deras interaktion med människor.

Kontakt mellan hundar och människor hat resulterat i att hundar har utvecklat mer uttrycksfull ansiktsmuskulatur runt ögonen som ger hunden en bedjande blick som på engelska kallas ”puppy dog eyes” eller ”hundvalpsögon” på svenska. Så kallade ”hundvalpögon” finns inte hos vargar, hundarnas förfäder.

Hunden kan därför lyfta på ”ögonbrynen” så att ögonen ser större ut. Ögonen ser också barnsliga och ledsna ut. Det har visat sig att denna bedjande blick också gör hundarna mer tilltalande för oss människor.

År 2016 filmade Juliane Kaminski vid Portsmouth universitet tillsammans med sina kollegor hundar i interaktion med främlingar på ett djurhem för att se vad det var som gjorde att de adopterades. Man kom fram till slutsatsen att det var hundvalpsögonen som gjorde hundarna tilltalande och som ledde till snabb adoption.I en studie år 2017 visade det sig att hundar är särskild benägna att hålla på med hundvalpsögon när människor är närvarande och tittar på dem.

Kaminski har nu tillsammans med några anatomister dissekerat 6 hundar och 4 grå vargar för att jämföra muskler runt ögonen. Hos hundar fann man en muskel över ögonen, på insidan, nära näsan, vid namn levator anguli oculi medialis

Speciell muskel bakom hundarnas ”hundvalpsögon”

Fem av de 6 hundarna hade denna muskel. Det enda undantaget var en sibirisk husky - en gammal ras som är närmare besläktat med vargen än med hunden. Denna muskel finns inte i vargar och inte heller kan vargar lyfta på ögonbrynen lika mycket. I stället hade vargarna en liten sena i förbindelse till en annan muskel.

Kaminski tror att denna muskel hos hundarna utvecklades eftersom människor tyckte om detta ansiktsuttryck hos hundar.


Källor

The evolution of puppy dog eyes, University of Portsmouth

Dogs evolved a special muscle that lets them make puppy dog eyes, New ScientistPsykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati

Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.