10 fördelar med att spendera tid utomhus varje dag

Hälsa Motion och hälsa Psykologi och samhälle

Bild: Depositphotos.com

2024-07-02 Anledningen till att du mår dåligt kan ha att göra med att du vistas för mycket utomhus menar forskarna.

Att tillbringa tid utomhus har visat sig ha en rad positiva effekter på vår hälsa och välbefinnande.

Forskning visar att dagliga stunder i naturen kan förbättra humöret, minska stress, stärka immunförsvaret och öka fysisk aktivitet. Dessa fördelar är särskilt viktiga i dagens samhälle där många av oss spenderar majoriteten av vår tid inomhus, ofta framför skärmar.

Här är några av de främsta anledningarna till att du bör överväga att tillbringa mer tid ute i det fria.

1. Förbättrat humör och mentalt välbefinnande

En av de mest omedelbara fördelarna med att vara utomhus är förbättringen av humöret. Studier visar att tid i naturen kan minska symtom på depression och ångest samt öka känslan av lycka och välbefinnande. En undersökning publicerad i tidskriften Environmental Science & Technology fann att individer som tillbringar tid i gröna miljöer upplever en signifikant förbättring i deras psykiska hälsa. Detta kan tillskrivas naturens lugnande effekt och den ökade exponeringen för dagsljus, vilket hjälper till att reglera kroppens inre klocka och produktionen av serotonin, en signalsubstans i hjärnan som bidrar till att förbättra humöret.

2. Minskad stress

Att vistas i naturen har en kraftfull effekt på vår förmåga att hantera stress. En studie från Frontiers in Psychology visade att så lite som 20–30 minuter i en naturlig miljö kan signifikant minska nivåerna av kortisol, kroppens primära stresshormon. Forskare menar att naturens lugna och vilsamma atmosfär hjälper till att återställa vårt sinne och kropp, vilket minskar känslan av överväldigande och utmattning. Att höra naturljud, som fågelsång eller löv som rasslar i vinden, har visat sig ha en lugnande effekt som ytterligare bidrar till stressreduktion.

3. D-vitaminboost

Solljus är vår främsta källa till D-vitamin, ett viktigt näringsämne som stödjer benhälsa, immunförsvar och humörreglering. Genom att vistas i solen regelbundet, med måtta och rätt solskydd, hjälper kroppen att producera tillräckligt med D-vitamin. Detta är särskilt viktigt under vintermånaderna när solen är svagare och dagarna är kortare. Många människor har brist på D-vitamin på grund av bristande solexponering. Detta är i synnerhet sant för människor bosatta i Sverige och andra nordligt belägna länder.

4. Ökad fysisk aktivitet

En annan betydande fördel med att tillbringa tid utomhus är den ökade möjligheten till fysisk aktivitet. Utomhusmiljöer erbjuder en mängd olika sätt att vara aktiv på, från promenader och löpning till cykling och vandring. Fysisk aktivitet är avgörande för att upprätthålla en god hälsa och kan bidra till att förebygga en rad kroniska sjukdomar, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och fetma. En rapport från Public Health England visar att regelbunden utomhusaktivitet också kan förbättra muskelfunktion, flexibilitet och kondition, vilket i sin tur ökar den övergripande livskvaliteten.

5. Främjande av social interaktion

Att tillbringa tid utomhus kan också främja sociala interaktioner. Parker, trädgårdar och andra offentliga platser erbjuder möjligheter att träffa vänner, delta i gruppaktiviteter och stärka gemenskapen. Social interaktion är viktigt för vår mentala hälsa och kan bidra till att minska känslor av isolering och ensamhet.

6. Förbättrad sömn

Exponering för naturligt ljus under dagen kan förbättra din sömnkvalitet. Dagsljus hjälper till att reglera vår dygnsrytm, vilket är den interna klocka som styr vår sömn- och vakencykel. En studie publicerad i Journal of Clinical Sleep Medicine visade att personer som spenderar tid utomhus under dagen tenderar att somna snabbare, sova bättre och vakna upp mer utvilade, enligt Time Magazine.

7. Minskad stress och ångest

Naturen har en lugnande effekt på vårt sinne. Forskning visar att tid i gröna miljöer kan sänka nivåerna av stresshormoner som kortisol, samt minska blodtryck och puls. Att vara utomhus kan även lindra symtom på ångest och depression, och bidra till ett generellt bättre psykiskt välmående enligt forskning från Lunds universitet.

8. Förbättrat minne

Enligt en artikel i Forskning och framsteg som grundas i forskningsresultat förbättrades både minnet och humör för människor som vistades ute i naturen: ju grönare desto bättre. Gröna miljöer och parker hade bättre effekt jämfört med stadsmiljöer. Effekterna var störst hos personer med mer mental trötthet och nedstämdhet.

9. Ökad kreativitet och fokus

Utomhusmiljöer stimulerar våra sinnen på ett sätt som inomhusmiljöer inte gör. Denna stimulering kan leda till ökad kreativitet, förbättrad koncentrationsförmåga och bättre problemlösningsförmåga. En studie publicerad i Journal of Environmental Psychology fann att människor som tillbringar tid utomhus har en högre kreativ potential än de som stannar inomhus.

10. Stärkt immunförsvar

Viss forskning visar att exponering för mikrober i naturen kan stärka vårt immunförsvar och göra oss mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Att andas in frisk luft och vistas i naturliga miljöer kan bidra till en hälsosammare tarmflora, vilket i sin tur påverkar hela kroppens immunrespons. Trädgårdsarbete kan exempelvis stärka immunförsvaret.

Hur mycket tid utomhus behövs?

Det finns ingen exakt siffra på hur mycket tid vi behöver spendera utomhus varje dag, men forskare rekommenderar minst 120 minuter per vecka. Detta kan delas upp i kortare stunder under dagen, och även en kort promenad i parken kan göra skillnad. Enligt en studie publicerad i Scientific Reports kan så lite som två timmar per vecka i naturen ha betydande positiva effekter på hälsan.

Tips för att få in mer utomhustid

Att integrera mer utomhustid i din dagliga rutin behöver inte vara svårt. Här är några enkla tips för att komma i gång:

1. Ta dina möten utomhus när vädret tillåter. Ett promenadmöte kan vara både produktivt och uppfriskande.

2. Ät lunch i en park eller på en bänk utomhus. Detta ger dig en paus från inomhusmiljön och lite frisk luft.

3. Byt ut en träning inomhus mot en joggingtur, cykeltur eller en snabb promenad utomhus.

4. Planera in regelbundna utflykter till naturen, som vandringar, camping eller picknick.

5. Skapa en mysig uteplats hemma där du kan koppla av, läsa en bok eller njuta av en kopp kaffe.