Forskare: Detta händer med din kropp när du går 10 000 steg varje dag

Hälsa Motion och hälsa

Bild: Depositphotos.com

2024-06-30 Att gå 10 000 steg varje dag har blivit en populär rekommendation inom hälso- och träningsvärlden.

Mycket forskning har visat att det finns klara fördelar, även i städer med luftföroreningar. Men vad händer egentligen med din kropp när du gör det till en daglig vana?

I den här artikeln utforskar vi de fysiska och psykiska fördelarna med att gå 10 000 steg varje dag och hur det kan förbättra ditt välbefinnande och livskvalitet.

Fysiska fördelar

1. Förbättrad Hjärt- och Kärlhälsa

Daglig promenad kan avsevärt förbättra hjärt- och kärlhälsan. Att gå 10 000 steg om dagen hjälper till att sänka blodtrycket, minska kolesterolnivåerna och förbättra blodcirkulationen. Forskare fann att regelbundna promenader minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar avsevärt och förlänger livet. Det är inte ens nödvändigt att gå hela 10 000 steg.

2. Viktkontroll och fettförbränning

Promenader är ett utmärkt sätt att kontrollera vikten. Att gå 10 000 steg varje dag kan hjälpa till att bränna kalorier och minska kroppsfett. Enligt en expert artikel i Business Insider kan dagliga promenader hjälpa till att förhindra viktökning och stödja en hälsosam metabolism. En promenad på 10 000 steg bränner mellan 300 och 400 kalorier beroende på hur snabbt man går. Förutom detta har forskarna kunnat visa att daglig motion dämpar hungern.

3. Starkare muskler och ben

Att gå stärker musklerna i benen, inklusive vader, lår och rumpa. Det hjälper också till att bygga benstyrka och -täthet, vilket kan förebygga osteoporos. En studie från Karolinska Institutet undersöker hur fysisk aktivitet, inklusive promenader, påverkar benhälsa och benskörhet. Regelbundna promenader belastar skelettet, vilket hjälper till att stärka benen och minska risken för benskörhet.

4. Förbättrad matsmältning

Promenader kan förbättra matsmältningssystemet genom att stimulera tarmrörelser och hjälpa till att förebygga förstoppning. Att förbättra matsmältningen är viktigt eftersom en dålig sådan kan bland annat försvaga immunförsvaret.

Psykiska fördelar

1. Minskad stress och ångest

Promenader har visat sig minska nivåer av stress och ångest. En studie publicerad i Mental Health and Physical Activity fann att regelbunden motion kan reducera symtom på ångest och depression genom att frigöra endorfiner och förbättra humöret.

2. Förbättrad Sömnkvalitet

Att gå 10 000 steg om dagen kan också förbättra din sömnkvalitet. Enligt National Sleep Foundation kan regelbunden fysisk aktivitet, såsom promenader, hjälpa till att reglera din sömncykel och förbättra sömnens djup och varaktighet.

3. Ökad kreativitet och fokus

Promenader kan också boosta kreativiteten och förbättra kognitiv funktion. En studie från Stanford University visade att promenader kan öka kreativt tänkande och förbättra problemlösningsförmågan.

4. Förbättrad produktivitet

Dagliga promenader kan öka mental klarhet. Genom att öka blodflödet till hjärnan och förbättra syreupptag kan promenader hjälpa till att förbättra avslappning, humör, koncentration och produktivitetunder dagen. Orkar du inte börja med vissa uppgifter, gäller det att först gå en promenad, för att komma i gång. Studier har dessutom kunnat visa att motion även förbättrar minnet.

Hur börjar du?

Dagliga promenader en enkel och effektiv strategi för att uppnå en hälsosammare livsstil. Även om du inte orkar eller kan gå 10 000 steg varje dag – cirka 7–8 km – räcker det med 2–3 km till att börja med.

Det lättaste är att inkorporera promenader i dagliga rutiner och ta omvägar. Här är några tips.

Använd stegräknare eller en app: Dessa verktyg kan hjälpa dig att hålla koll på dina steg och motivera dig att nå ditt dagliga mål.

Inkorporera promenader i dagliga rutiner: Ta trapporna i stället för hissen, gå till affären i stället för att köra och ta en kort promenad under lunchrasten. Du kan även ta omvägar till affären, gå medan du pratar med dina kompisar i mobilen, eller parkera längre bort.

Hitta en promenadkompis: Att ha någon att gå med kan göra promenader mer sociala och trevliga.

Sätt Realistiska Mål: Om 10 000 steg känns för mycket i början, sätt mindre mål och öka gradvis.