Så såg den utgrävda kvinnliga vikingakrigaren ut enligt ansiktsrekonstruktion

KATEGORIER: Vetenskap / Historia och arkeologi

För första gången får man se hur en kvinnlig vikingakvinna som levde för cirka 1000 år sedan såg ut, med krigsskador i ansiktet och allt.

Så såg den utgrävda kvinnliga vikingakrigaren ut enligt ansiktsrekonstruktion

Bild: Ella Al-Shamahi står ansikte mot ansikte med vikingakvinnas skalle. Bilden togd av Eloisa Noble/National Geographic

2019-11-12 Genom att använda den senaste tekniken för ansiktsigenkänning har brittiska forskare väckt liv till det stridshärdade ansiktet av en kvinnlig krigare som levde för mer än 1000 år sedan.

Rekonstruktionen baseras på ett skelett som hittades i en vikingakyrkogård i Solør, Norge som nu bevaras i Oslos kulturmuseum Historia. 

Efter en snabb analys kunde man konstatera att det rörde sig om en kvinna.

Det som förvånade forskarna var att hon begravdes som krigare. Hennes huvud låg på en sköld. Hon hade begravts mitt i en imponerande samling dödliga vapen, inklusive ett svärd, ett spjut, en yxa samt pilar.

Ändå betraktades inte hennes grav som en krigargrav för att ockupanten var en kvinna, hävdar arkeologen Ella Al-Shamahi.

Men kvinnan i graven hade lidit en huvudskada som överensstämmer med ett svärdssår. Man vet dock inte om det var denna skada som orsakade dödsfallet i och med skallet visade tecken på läkning.

I ansiktsrekonstruktionen har kvinnan inte bara ett skärsår i pannan utan också ett svullet öga.

Mänsklighetens tidigaste förfäders ursprungsland har identifierats

Bild: Ansiktsrekonstruktion av en kvinnlig vikingakrigare som levde för 1000 år sedan med stor pannskada. Bild från National Geographics.

Al-Shamahi tror att detta är "det första beviset som någonsin hittats på en vikingakvinna med en stridsskada".

Att ha råd med så många vapen indikerar hög social status. Att kunna använda så många vapen visar hög kompetensnivå i krigsföring.

Sådana nyheter är alltid spännande, i synnerhet för många forskare som så gärna vill utrota antagandet att alla vikingakrigare uteslutande var män.

Bland andra skelett i den nya forskningen är den så kallade Birka krigerskan, som upptäcktes i Sverige för mer än hundra år sedan, omgiven av många vapen, inklusive pilar.

Fram till nyligen antogs det vara resterna av en man, men vetenskapen har visat att det rörde sig om en kvinna efter DNA-analys.

Denna kvinna var inte endast en krigare utan hon hade en hög militär rank med. Al-Shamahi sa att hon ”kunde ha varit en militärbefälhavare”.
Det råder dock fortfarande oenigheter kring hur starka kvinnorna var jämfört med manliga krigare.

Professor Neil Price, en vikingaexpert och arkeologisk konsult för projektet, anser att: ”Det finns så många andra begravningar i vikingarnas värld ... Det skulle inte överraska mig alls om vi hittar fler [kvinnliga kare]. ”

Viking Warrior Women sänds på National Geographic den 3 december.


Källa

The Guardian. Meet Erika the Red: Viking women were warriors too, say scientists, 2019.11.02

Läs mer

Cambridge Core. Viking warrior women? Reassessing Birka chamber grave Bj.581