Vi reagerar omedvetet och snabbt på negativa lukter
KATEGORIER: Vetenskap / Medicin & hälsa / Neurologi
Jämfört med syn- och hörselintryck reagerar vi snabbast på olika lukter.
2021-10-19: En ny studie vid Karoliska Institutet har kunnat visa att luktsinnet är en viktig mekanism som vi använder på ett snabbt och omedvetet sätt för att undvika faror, till exempel gifter och bakterier.
Studien blev möjlig tack vare ny teknik som gjorde det möjligt för forskarna att se vad som händer i hjärnan när människor utsätts för olika lukter.
Tre olika experiment tog plats. Först fick studiedeltagarna skatta deras individuella upplevelse av sex olika lukter. Både positiva och negativa lukter inkluderas. Man analyserade sedan ”lukthjärnans elektrofysiologiska aktivitet”.
Forskarna upptäckte att luktsinnet inte är viljestyrt och att vi upptäcker och processar negativa lukter först. En direkt signal skickas dessutom direkt till motorcortex, som styr över rörelse.
Vi kommer därmed att reagera snabbt på en dålig lukt, genom att försöka undvika den, luta oss bort eller fly undan.
Vår överlevnad beror i stor grad på luktsinnet och därför upptäcker vi snabbt och reagerar på negativa farliga lukter från exempelvis farliga kemikalier och rutten mat. Det hela sker också i större grad på ett omedvetet automatiskt sätt, jämfört med syn- och hörselintryck.
Studien publicerades i PNAS.
Journal:“The human olfactory bulb processes odor valence representation and cues motor avoidance behavior”, Behzad Iravani, Martin Schaefer, Donald A. Wilson, Artin Arshamian, Johan N. Lundström. PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences, online 13 oktober 2021, doi:10.1073/pnas.2101209118.
Källa: Luktsinnet människans snabbaste varningssystem, Karolinska Institutet, 2021-10-14
Psykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati
Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.