Viktminskningsmetoder: Atkinsdieten

Hälsa / Viktminskning

Atkins

Många har provat atkinsdieten och har uppnått fantastiska resultat. Kritiken har varit hård. Ändå har atkinsprodukter utvecklats och finns nu att köpa i de flesta livsmedelsaffärer.

Metoden är ganska enkel. Det du behöver göra är att sluta äta allt som innehåller kolhydrater och byta ut den här maten med allt annat som endast har proteiner som byggstenar. Under de första 3 veckorna får man äta grönsallad vid sidan om fisken, köttet, baconet, äggen, kycklingen eller köttet. Efter de inledande tre veckorna, som kan kännas extra hårda, får man så småningom äta mer och mer kolhydrater.

Syftet med den här dieten är att efterhand öka förbränningen. Ju längre tid det går, desto bättre förbättring får kroppen. Det är helt okej att motionera och energin kommer att vara på topp. Efter någon vecka kan det kännas äckligt eftersom man endast stoppar kött och fett i sig, men är man tillräckligt motiverat och ser man till att äta den mängd grönsaker som rekommenderas, kan man uppnå fantastiska resultat.

På tre veckor går man ner ca 5 kg, utan att behöva svälta, utan skuldkänslor och utan att behöva motionera mer än det känns bra eller mer än det är nödvändigt.

I början var det många som kritiserade Atkinsdieten och man ansåg att en sådan diet skulle leda till olika hälsoproblem, t ex hjärtsvikt sedan en tjej i USA som hade ätit enligt Atkins diet i två veckor, dog.

Flera andra studier har påvisat en klar fördel med Atkins diet. Kvinnorna som deltog i undersökningarna i vilka flera bantningsmetoder jämfördes med varandra, gick ner i vikt i större utsträckning när de höll Atkins dieten. Man har inte heller kunnat konstatera några hälsoproblem.

Fyra faser i Atkinsmetoden

1. Introduktion - För att snabbt komma igång med viktnedgången begränsar du ditt kolhydratintag till bara 200 g nettokolhydrater om dagen i minst 2 veckor. Nettokolhydrater är de kolhydrater som påverkar blodsockret. Under den här tiden tillfredsställer du din aptit med hjälp av fisk, kyckling, ägg, nötkött och andra födoämnen som är rika på protein och bra fett, som t ex olivolja. Du får också varje dag äta 3 koppar (1 ameriskansk kopp = 2,4 dl) grönsallad eller 2 koppar sallad och en 1 kopp färska, kolhydratsnåla grönsaker, som broccoli eller squash. Efter två veckor kan du lägga till 30 g nöttre eller frön till ditt dagliga kolhydratintag om de inte stör viktnedgången.

2. Pågående viktnedgång - Unde den här fasen fortsätter du att äta protein och fett av hög kvalitet tillsammans med grönsallad och andra grönsaker. För varje vecka lägger du till näringsrika kolhydrater, som mer grönsaker, ost, bär, nötter och frön och för en del människor till och med baljväxter. Du gör detta genom att lägga till vara 5 g nettokolhydrater per dag och ökar med 5 g varje vecka tills viktnedgången upphör. Du går alltså från 20 till 25 g per dag en vecka, sen till 30 g per dag under nästa vecka och så vidare. När du upphört att gå ner i vikt, minskar du med 5 g per dag, och därmed har du tagit reda på hur mycket kolhydrater du kan äta och ändå fortsätta gå ner i vikt. För de flesta människor ligger denna nivå någonstans mellan 40 och 60 g per dag. Fortsätt tills du ligger två till fyra kilo över din målvikt.

3. Övergångsfas - Med målet i sikte kan du minska på viktnedgången tills den nästan blir som omärklig så att dina goda matvanor präglas in i dig. Varje vecka ska du öka med ytterligare 10 g nettokolhydrater per dag, eller unna dig 20 till 30 g extra näringsrik mat två gånger i veckan - under förutsättning att du fortsätter att minska i vikt. Om viktnedgången upphör ska du dra ner 5 till 10 g per dag tills du fortsätter att gå ner i vikt. Detta är din reviderade nivå för kolhydratkonsumtion, som du skall hålla dig till tills du nått ditt mål.

4. Livslångt upprätthållande - Nu när du nått ditt målvikt kan du börja njuta av ett ännu större urval av välsmakande maträtter. Men du måste naturligtvis fortfarande hålla ett öga på kolhydratintaget. De flesta människor upptäcker att de kan hålla sin vikt om de äter mellan 45 och 100 nettokolhydrater per dag. De som har god kondition och som motionerar en timmer eller mer dagligen kan gå ännu högre.

Motionens betydelse

Många som äter enligt Atkinsdieten säger att man inte behöver motionera. Man går ändå ner i vikt. Motion är en nödvändig del i en hälsosam livsstil och är yttert värdefll för en permanent kontroll av vikten. Regelbunden motion - ca 1 timme dagligen - minskar risken för de flesta farliga sjukdomarna. För det andra, har motion en fantastisk effekt på kroppen om man vill gå ner i vikt eller om man vill behålla den vikt man har. Motionen förbränner fett, men det leder även till en större muskelmassa. Ju större muskelmassa man har, desto mer kalorier förbränner man i vila.

Relaterad information:

Atkin srecept här på Twice

Läs mer:

Atkins-diet.just.nu

Aftonbladet: Dä rför funkar atkinsdieten

Atkins diet ger bättre viktminskning

Atkins diet - gå ner i vikt med begränsning av kolhydrater

Wikipedia - Atkinsdieten

Läs kritiken: Födelar och nackdelar med Atkins diet Atkinsdie ten - för- och nackdelar