Viktminskningsmetoder: Potatisdieten

Hälsa / Viktminskning

Potatisdieten

Potatisen kom till Europa 1570 från Peru. Det var de irländska bönderna som först började odla potatis eftersom de var billiga, mättande och lätta att ta hand om. Potatis har sedan dess varit viktiga för vår kost, och i synnerhet under tider av svält och krig, då näringsrik mat var viktig och svår att få tag på.

Potatis smakar gott och innehåller mycket lite fett. De är rika på goda kolhydrater, fiber och innehåller få kalorier. Du kan därför äta en massa potatis och du går ändå ner i vikt.

Atkinsdieten | McKeith dieten | Potatisdieten | Kålsoppa-dieten | Zondieten | Medelhavsdieten | Montignac GI dieten | South beach dieten | Okinawadieten | Paleolitisk kost

Precis som alla andra grönsaker, innehåller potatisen massor av livsnödvändiga vitaminer och mineraler bland annat:

B - vitaminer, i synnerhet B1, som är viktig för nervsystemets funktion liksom för omvandlingen av kolhydrater till energi.

C - vitamin, en vitamin som är absolut nödvändig för att vår kropp skall fungera rätt, i synnerhet vintertid då förkylningar, trötthet och dålig väder kan skada vår hälsa.

Järn, som håller ner anemin.

Potassium, som hjälper kroppen att bli av med överflödig vätska.

Magnesium, som hjälper kroppen att både slappna av; därmed avlängsnas stressen.

En annan fördel med potatisen är att de kan lagas på så många olika sätt: bakad potatis, potatissoppa, potatisgratäng, kokt potatis, potatismos, potatissallad... Listan kan göras lång.Som med allt annat, finns det risker med tillagningen att potatis. Om man gör fel, kan potatisens näringsvärde minska, liksom deras förmåga att hjälpa oss tappa överflödiga kilo.

Det bästa sättet att laga potatis på är att koka dem med skal under ca 20-25 min. Resultatet blir att näringsämnen inte går förlorade utan håller sig inom skalet. Dessutom sker inga förändringar i deras energivärde, som förblir ca 85 kalorier/100 gram av kokt potatis. Potatisen kan sedan användas på olika sätt: i sallader eller mosade i soppor med andra goda ingredienser såsom skinka eller ägg.

Bakad potatis innebär att potatisarna lagas under längre tid, något som ökar deras glykemiska index. Detta betyder att potatisens kolhydrater absorberas snabbare och riskerar att lagras som fett.

Potatismos är inte farlig, såvida du inte använder för mycket fett. Däremot är potatisgratänger farligare, på grund av all grädde. Potatiskakor och potatisplättar är helt förbjudna så klart, på grund av de stora fett- och sockerhalterna.

Källa: SoFeminine.Co.UK